همه چیز درباره مرخصی زایمان

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

همه چیز درباره مرخصی زایمان

مرخصی زایمان

زایمان یکی از دوران شیرین هر خانواده‌ای است که در عین لذت‌بخش‌ بودن نیاز به مراقبت ویژه‌ای دارد و کارمندان خانم در ادارات می‌توانند در زمان بارداری از امکان مرخصی زایمان استفاده کنند. این مرخصی قوانینی دارد که هر چند سال یک‌بار به روز می‌شود. با آگاهی داشتن از قوانین زایمان می‌توان این دوره را به بهترین شکل گذراند.در این مقاله از سایت فراپیام نیز قصد بررسی جدیدترین قوانین مرخصی زایمان را داریم.

طبق اصلاحیه‌ای که در تاریخ ۲۰ خرداد ۱۳۹۲ از طرف مجلس مصوب شد زمان مرخصی بارداری زنان از ۶ ماه به ۹ ماه افزایش پیدا کرد اما با این وجود همه نهادهای دولتی این زمان را در نظر نمی‌گیرند. به عبارت دیگر برخی از نهادهای دولتی صرفا همان ۶ ماه را برای مرخصی زایمان در نظر می‌گیرند و این موضوع باعث می‌شود زنان باردار سختی بیش‌تری در ۳ ماهه اول بارداری متحمل شوند. در هر صورت زنان باردار می‌توانند تا آخر دوران بارداری خود تقاضای مرخصی کنند که البته این موضوع منوط به رضایت کارفرما است.

یکی از مزیت‌های مرخصی زایمان این است که دوران مرخصی جز سابقه شخص به حساب می‌آید و بر روی سایر مرخصی‌هایی که شخص می‌تواند داشته باشد هیچ تاثیری ندارد. باتوجه به آن که این مرخصی بخشی از سابقه کاری فرد به حساب می‌آید پس بدیهی است که در این مدت عیدی و پاداش هم برای شخص در نظر گرفته می‌شود. البته غیر از این موارد باید در نظر داشته باشید که در زمان بارداری یک هزینه جداگانه با نام دست‌مزد مرخصی زایمان هم برای شخص در نظر گرفته می‌شود.

اگر در دوران بارداری شخص به تشخیص پزشک نیاز به استراحت داشته باشد می‌تواند از مرخصی استعلاجی کمک بگیرد. برای افرادی که از بیمه تامین اجتماعی استفاده می‌کنند مرخصی استعلاجی از ۷ تا ۱۵ روز در سال است و برای این مدت نیازی به تاییدیه پزشک معالج نیست. اگر مرخصی استعلاجی بیش‌تر از ۱۵ روز و کمتر از ۶۰ روز نباشد تاییدیه پزشک معالج لازم است. همچنین غرامت دست‌مزد ایام بیماری در شرکت‌های خصوصی توسط تامین اجتماعی پرداخت می‌شود.

استراحت و مرخصی زایمان


همچنین بخوانید : شرایط استفاده از بیمه مشاغل خانگی


کمک هزینه بارداری در ایام مرخصی

مرخصی زایمان به همه زنان شاغل تعلق می‌گیرد اما باید دقت داشته باشید که دریافت کمک هزینه بارداری در شرکت‌های خصوص طبق اصول تامین اجتماعی است و در بعضی از شرکت‌های خصوصی نیز بر اساس قوانین و بخش‌نامه‌های داخلی عمل می‌شود. کمک هزینه بارداری برای زنان شاغل تحت پوشش تامین اجتماعی به شکل زیر است:

  • در یک ‌سال گذشته، حداقل ۶۰ روز کاری حق بیمه پرداخت کرده باشد.
  • در مدت مرخصی، مشغول به کار نباشد و دستمزدی دریافت نکند.
  • در زمان تقاضای مرخصی، مشغول به کار یا در مرخصی استحقاقی باشد.
  • زایمان مربوط به فرزند چهارم به بعد نباشد.

طبق قوانین بیمه تامین اجتماعی کمک هزینه بارداری معادل دو سوم آخرین دست‌مزد پرداختی شخص است و آخرین حقوق بر اساس میانگین سه ماه آخر حقوق کسر می‌شود.

مرخصی زمان شیردهی زنان شاغل

شیر مادر یکی از مهم‌ترین مواد تغذیه‌ای برای افزایش سلامت نوزاد است و در ایران نیز قوانینی در این جهت وضع شده است. بر اساس آخرین قوانین، مادرانی که از شیر خود برای تغذیه فرزند. استفاده می‌کنند می‌توانند روزانه از یک ساعت مرخصی برای شیردادن به فرزند خود استفاده کنند. مادرانی که نوزادان آن‌ها در مهدکودک یا محلی نزدیک به محل کار هستند و امکان رفت‌وآمد برای‌شان فراهم است می‌توانند مرخصی یک ساعته را سه نوبت در روز استفاده کنند. این قانون منوط به تایید پزشک یا مراکز بهداشتی است. همچنین در نظر داشته باشید که در صورت عدم استفاده از این مرخصی‌های ساعتی امکان استفاده از حقوق این ساعات فراهم نیست.

بازگشت به کار پس از مرخصی زایمان

مرخصی-و-استراحت-زایمان

امنیت شغلی یکی از مهم‌ترین دغدغه‌های زنان باردار است و قانون به شکل صریح شرکت‌ها و نهادها را موظف کرده است که بعد از طی شدن زمان مرخصی زنان را استخدام مجدد کند اما به هر حال این موضوع در برخی شرکت‌های خصوصی نقض می‌شود.

طبق قانون مرخصی زنان در دوران زایمان به حالت تعلیق درمی‌آید اما بعد از مرخصی مجددا شخص باید به کار خود بازگردد. همچنین مدت مرخصی زایمان به زمان قرارداد اضافه خواهد شد. قانون در جهت حمایت از زنان باردار، کارفرماها و شرکت‌هایی که قوانین مرخصی زایمان را نقض کرده را منع می‌کند. اگر بعد از طی شدن زمان مرخصی  کارفرما از پذیرش شخص خودداری کند شخص بیمه شده می‌تواند تقاضای بیمه بیکاری کند.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو