رزومه چیست؟

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

رزومه

در اکثر کشورهای دنیا شما برای استخدام شدن در شرکت‌های خصوصی و دولتی باید خلاصه‌ای از مهارت‌ها، سوابق و تجربیات کاری، تحصیلات، مقالاتی که به چاپ رسانده‌اید و… را تحت عنوان رزومه کاری تحویل دهید. در واقع صاحبان شرکت‌ها و کسب و کارها ابتدا درخواست نیرو می‌کنند؛ سپس افرادی برای گرفتن آن شغل داوطلب می‌شوند.

برای انتخاب افراد مناسب در مرحله بعدی صاحبان شرکت‌ها از این افراد می‌خواهند که رزومه کاری خود را برای شرکت بفرستند. بعد از بررسی رزومه‌های افراد متقاضی، در نهایت برخی از آن‌ها برای آن شغل مورد نظر انتخاب می‌شوند. پس اهمیت رزومه کاری بر هیچ کسی پوشیده نیست و متقاضیان شغل می‌توانند با تقویت رزومه خود، شانس استخدام شدن‌شان را افزایش دهند.

اما سوال مهم اینجاست که چگونه می‌توانیم یک رزومه کاری قابل قبول و مناسب داشته باشیم؟ رزومه شامل چه مواردی می‌شود؟ ویژگی‌های یک رزومه خوب و قابل قبول چیست؟ اگر این سوالات برای شما هم پیش آمده‌اند؛ برای رسیدن به پاسخ چنین سوالاتی تا پایان این مقاله ما را همراهی کنید.

رزومه چیست؟

قبل از هر چیزی باید ابتدا با مفهوم رزومه آشنا شویم. رزومه یک واژه فرانسوی است که معادل آن در زبان فارسی کارنامک می‌باشد؛ اما در اکثر کشورها و سازمان‌ها کلمه رزومه کاربرد زیادی دارد. رزومه اطلاعاتی در مورد تحصیلات، شغل، فعالیت‌ها و برخی اطلاعات شخصی و کاری مورد نیاز است که کارفرماها و صاحبان کسب و کارها برای استخدام نیروهای کاری خود از آن‌ها تقاضا می‌کنند.

در واقع رزومه یک وسیله بسیار مناسب برای انجام غربال‌گری از بین داوطلبان و متقاضیان یک شغل است. افراد با ارائه رزومه یک شمای کلی از مهارت‌ها و توانمندی‌های خود و نیز تجربیاتی که داشته‌اند به کارفرماها ارائه می‌دهند و به عبارتی خود را از لحاظ شغلی و کاری به کارفرماها معرفی می‌کنند.

اگر می‌خواهید به موقعیت شغلی مناسبی دست پیدا کنید، باید رزومه خوبی داشته باشید. به علاوه باید رزومه نویسی را به صورت اصولی و صحیح یاد بگیرید؛ زیرا علاوه بر داشتن یک رزومه خوب باید بتوانید آن را با ادبیات مناسبی ارائه کنید. در ادامه این مقاله قصد داریم به بررسی بیشتر این موضوعات بپردازیم.

بررسی تاریخچه رزومه

همان طور که قبلا هم اشاره کردیم رزومه یک واژه فرانسوی است و به معنی خلاصه می‌باشد. شاید برای‌تان جالب باشد که بدانید اولین شخصی که در طول تاریخ یک رزومه نوشت و به کارفرمای خود تحویل داد، «لئوناردو داوینچی» نقاش و مخترع معروف بود. او متن رزومه کاری خود را در حدود سال‌های ۱۴۸۱ تا ۱۴۸۲ تنظیم کرد و در آن مختصری از توانایی‌ها و تجربیات کاری خود نوشت.

این کار تا سال‌ها بعد از مرگ «داوینچی» ادامه پیدا کرد. گفته شده است در رزومه‌هایی که در اوایل قرن بیستم ارائه می‌شدند، اطلاعاتی از قبیل سن، مذهب، وضعیت تاهل، قد و وزن هم نوشته می‌شد.

از حدود سال ۱۹۷۰میلادی، رزومه با آمدن عصر دیجیتال و پیشرفت‌های بشر در حوزه تکنولوژی و علم، ظاهری حرفه‌ای و امروزی به خود گرفت. امروزه رزومه به جزئی جدایی ناپذیر در اکثر مصاحبه‌های کاری و استخدام‌های شغلی مبدل شده است.

چه مواردی باید در یک رزومه کاری آورده شود

resume

حتما قبل از نوشتن رزومه کاری خود برای‌تان سوال پیش می‌آید که چه مطالبی را باید در رزومه کاری ارائه دهید؟ آیا نوشتن اطلاعات شخصی مانند وضعیت تاهل، مذهب، قد و وزن ضروری است؟

یکی از اصول مهم رزومه نویسی این است که در ابتدای کار مشخص کنید که ذکر چه مواردی در رزومه کاری الزامی است. ممکن است در ابتدا کمی سردرگم شوید اما جای نگرانی نیست؛ زیرا کافی است موارد زیر را در رزومه کاری خود قید کنید تا یک رزومه مناسب و استاندارد داشته باشید:

  • برخی از اطلاعات شخصی: این قسمت شامل مواردی مانند نام و نام خانوادگی، سن دقیق، وضعیت تاهل و اگر آقا هستید وضعیت نظام وظیفه و سربازی شما می‌شود. نکته مهم در نوشتن این قسمت این است که اطلاعات خود را صحیح و با صداقت وارد کنید.
  • اطلاعات تحصیلی: در این بخش شما باید اطلاعات تحصیلی خود اعم از مدرک تحصیلی، دانشگاهی که در آن درس خوانده‌اید، مقطع تحصیلی خود، معدل و… را ذکر کنید. همچنین اگر کار تحقیقاتی یا مقاله‌ای از شما در سایت‌ها یا مجلات معتبر به چاپ رسیده‌اند، بهتر است آن‌ها را هم در رزومه خود بگنجانید.
  • اطلاعات تماس: شما باید اطلاعاتی از محل زندگی و سکونت خود به کارفرماها ارائه دهید تا در صورتی که شغل را به دست آوردید و پذیرفته شدید، آن‌ها بتوانند با شما تماس بگیرند. پس اطلاعاتی مانند شماره تلفن ثابت، شماره تلفن همراه، آدرس محل سکونت، آدرس ایمیل و… را بهتر است در رزومه خود بگنجانید.
  • سابقه کاری و مهارت و تخصص‌ها: این قسمت از رزومه شما بسیار مهم است پس باید اطلاعات مربوط به آن را با دقت زیادی وارد کنید. در این بخش شما باید در مورد محل کار قبلی خود، حرفه‌ای که به آن اشتغال داشتید، دلیل اتمام همکاری با مجموعه کاری قبلی صحبت کنید. همچنین باید به صورت دقیق توضیح مختصری از مهارت‌ها وتوانمندی‌های خاص خود ارائه دهید.

برخی دیگر از اطلاعاتی که بهتر است در رزومه وارد کنید

علاوه بر اطلاعاتی که در بالا ذکر کردیم، برخی اطلاعات دیگر هم هستند که وارد کردن آن‌ها در رزومه کاری به بهتر کردن رزومه نویسی شما کمک می‌کند:

  • شرح مختصری از خود: این قسمت از رزومه کاری شما شامل اطلاعات خصوصی‌تری بوده و به کارفرماها اجازه می‌دهد که شما را بهتر بشناسند.
  • علایق و فعالیت ها: اگر علاقه یا فعالیت خاصی در زمینه‌ای دارید، بهتر است آن‌ها را هم در رزومه کاری خود قید کنید.
  • زبان‌هایی که به آن‌ها تسلط دارید، البته شاید بتوان این قسمت را جزو مهارت‌ها و تخصص‌های شما نیز به حساب آورد.

آشنایی با انواع رزومه

در نوشتن رزومه کاری باید به این موضوع توجه کنید که رزومه انواعی دارد. برخی از انواع و اشکال رزومه عبارتند از: رزومه زمانی معکوس، رزومه آنلاین، رزومه کاربردی، رزومه اینفوگرافیک، ویدئو و وب سایت که در ادامه به بررسی بیشتر برخی از انواع رزومه می‌پردازیم:

  • رزومه کاربردی: در این نوع از رزومه لازم است که شما در مورد مهارت‌ها و تخصص‌های خود که به شغل مورد نظر ارتباط دارند صحبت کنید. در این نوع از رزومه اطلاعاتی مانند مهارت‌ها و تجربیات کاری خود را باید قید کنید.
  • رزومه زمانی معکوس: در رزومه زمانی معکوس شما می‌خواهید تمامی تجربیات کاری خود را به ترتیب زمان آن‌ها ذکر کنید. برای این کار شما باید از آخرین تجربه کاری خود شروع کرده و به ترتیب از لحاظ زمانی باید به سمت عقب بروید. یعنی ابتدا تجربیات کاری اخیر خود را توضیح دهید و سپس به عقب برگردید؛ به این ترتیب شما یک رزومه زمانی معکوس را تهیه می‌کنید.
  • رزومه آنلاین: امروزه جست‌وجوی کار یا حتی کارمند نیز به صورت اینترنتی و الکترونیکی در آمده است. این به آن معنا است که هم متقاضیان به صورت آنلاین و الکترونیکی تقاضای کار می‌کنند و هم کارفرمایان در اکثر موارد کارمندان خود را با استفاده از موتورهای جست‌وجو می‌یابند. از این رو برای نوشتن رزومه آنلاین باید حتما از کلمات کلیدی مناسب و صحیحی استفاده کنید تا شانس یافتن شغل برای شما چند برابر شود.

هدف از نوشتن یک رزومه کاری چیست؟

رزومه چیست؟

برخی از افراد به اشتباه رزومه کاری و تحصیلی را با هم یکی دانسته و تفاوت این دو را درک نمی‌کنند. اگر چه در نوشتن و تنظیم یک رزومه کاری شما باید اطلاعاتی در مورد تحصیل‌تان؛ برای مثال مدرک تحصیلی یا دانشگاهی که از آن فارق التحصیل شده‌اید را ذکر کنید؛ اما بیشترین تمرکز شما در تنظیم و نوشتن رزومه کاری باید روی مواردی باشد که باعث جلب توجه کارفرماها می‌شود.

در واقع لازم است که شما رزومه کاری خود را به گونه‌ای بنویسید که کارفرما یا صاحب کسب و کار تشویق شود که شما را انتخاب کند و برای انجام مصاحبه کاری از شما دعوت به عمل آورد.

یک رزومه کاری خوب چه ویژگی ‌هایی دارد؟

حتما تا به این‌جا متوجه این موضوع شده‌اید که رزومه شما معرفی کننده شما و مهارت‌های‌تان است و با ارائه رزومه‌تان می‌توانید نظر کارفرماها را به سمت خود جلب کنید یا باعث شوید که آن‌ها به سادگی از شما بگذرند و سراغ سایر افراد بروند. پس تنظیم و تهیه یک رزومه کاری خوب می‌تواند شانس شما برای دریافت یک شغل خاص را به طرز چشم‌گیری افزایش دهد.

قبل از این در مورد اطلاعاتی که لازم است در رزومه خود ذکر کنید صحبت کردیم؛ اما آیا تمامی افرادی که اطلاعات گفته شده را در رزومه کاری خود قید می‌کنند، موفق به تنظیم یک رزومه کاری خوب و ایده‌آل می‌شوند؟

آیا همه این افراد به کمک رزومه خود موفق می‌شوند شغل مورد نظرشان را به دست آورند؟ طبیعتا خیر؛ زیرا شما باید علاوه بر وارد کردن اطلاعات، نحوه صحیح انجام این کار را نیز بدانید. به عبارت دیگر باید بدانید که یک رزومه کاری خوب و جالب توجه باید چه ویژگی‌هایی داشته باشد.

یک رزومه کاری خوب باید مختصر و مفید باشد، در آن از بزرگ‌نمایی بپرهیزید، سعی کنید رزومه شما عکس داشته باشد، اگر لازم است رزومه خود را به زبان انگلیسی ارائه دهید حتما آن را با یک مترجم چک کنید، خودتان طراح رزومه خود باشید و سعی کنید که حتما رزومه خود را هدفمند و به‌روز شده ارسال نمایید.

یک رزومه کاری خوب باید مختصر و مفید باشد

شاید شما هم از آن دسته متقاضیانی باشید که تصور می‌کنند هر چقدر رزومه کاری آن‌ها طویل‌تر و مفصل‌تر باشد، شانس به دست آوردن شغل برای آن‌ها بیشتر می‌شود. اما لازم است که هنگام نوشتن و تنظیم رزومه کاری خود، حتما به این نکته توجه کنید که صرفا مفصل نوشتن و زیاد نوشتن یا اشاره کردن به جزئیات و اطلاعات غیر ضروری، توجه کارفرماها را جلب نکرده و شما را خوب جلوه نمی‌دهد.

بلکه حتی چنین سبک نوشتنی از حوصله بسیاری از کارفرماها خارج است و تاثیر معکوسی روی آن‌ها می‌گذارد. از این رو باید دقت کنید که اطلاعات واجب، ضروری و جالب توجه در مورد خودتان، مهارت‌ها و تخصص‌تان را به صورت کاملا مختصر و مفید بنویسید.

شما باید در روزمه کاری خود فقط اطلاعات ضروری را وارد کنید و از نوشتن اطلاعات بی ربط و اضافه یا نوشتن مفصل جزئیات جدا اجتناب کنید. بهتر است هر آنچه که به شغل مورد درخواست شما مربوط می‌شود در رزومه کاری‌تان ثبت شود.

در تهیه رزومه خود از بزرگ ‌نمایی کردن پرهیز کنید

بهترین کار در تهیه و تنظیم یک رزومه کاری این است که به هنگام وارد کردن اطلاعات در مورد توانایی‌ها، مهارت‌ها و تجربیات‌تان با صداقت رفتار کنید. این موضوع بسیار مهم است که تمامی اطلاعات خود را کاملا صحیح و صادقانه ذکر کنید و از بزرگ‌نمایی کردن و غلو کردن در مورد خودتان و توانایی‌هایتان جدا بپرهیزید.

اگر تصور می‌کنید که با بزرگ‌نمایی کردن در مورد توانایی و تجربیات خود، می‌توانید توجه مثبت کارفرماها را به خود جلب کنید سخت در اشتباه هستید.

زیرا بعد از انجام مصاحبه یا انجام تحقیقات در مورد شما، اگر کارفرماها پی به این مسئله ببرند که شما در مورد خودتان غلو و بزرگ‌نمایی کرده‌اید، از دادن آن شغل به شما اجتناب کرده و برای آن‌ها یک ذهنیت منفی ایجاد می‌شود. پس ما به شما توصیه می‌کنیم که در همان ابتدای کارتان با صداقت کامل پیش بروید.

رزومه خود را هدفمند و به روز شده ارسال نمایید

3

شاید شما تصور کنید که اگر یک رزومه کامل را با رعایت تمامی اصول مورد نیاز تهیه کنید، می‌توانید تا سال‌ها از آن استفاده کنید و برای درخواست شغل در موقعیت‌های مختلف آن را به کار بگیرید. در حالی که انجام چنین کاری به هیچ عنوان صحیح نیست؛ لذا لازم است که شما رزومه کاری خود را دائما به‌روز‌رسانی کنید.

برای مثال تصور کنید که شما رزومه‌ای را پنج سال پیش در مورد وضعیت تحصیلی و کاری خود نوشته‌اید اما در طی پنج سال گذشته شما ادامه تحصیل داده‌اید یا مهارت و تجربه جدیدی را کسب کرده‌اید. اکنون وقت آن فرا رسیده است که اطلاعات موجود در رزومه کاری خود را به‌روزرسانی کنید و اطلاعات جدید را جایگزین اطلاعات قدیمی در رزومه خود کنید.

این کار از بسیاری از جهات به نفع خود شما تمام می‌شود و حتی به‌روزرسانی اطلاعات درج شده در روزمه کاری می‌تواند شانس به دست آوردن موقعیت‌های شغلی بهتر را تقویت کند.

سعی کنید خودتان طراح رزومه خود باشید

در نوشتن و تنظیم رزومه کاری خود سعی کنید تا حد امکان از به کار بردن جملات و عبارات تکراری و کلیشه‌ای بپرهیزید. برای مثال عباراتی مانند: متعهد، حرفه‌ای، دارای روابط عمومی قوی و… کلیشه‌ای و تکراری هستند و بهتر است برای معرفی کردن خود و حرفه‌تان از عبارات خلاقانه و منحصر به خودتان استفاده کنید.

همچنین در طراحی و نوشت رزومه کاری‌تان نیازی نیست که صفحه را طراحی کنید و یا از فونت و رنگ‌های عجیب استفاده کنید؛ بلکه هنگام طراحی رزومه کاری خود باید دقت کنید که تمامی مطالب را به صورت منظم و دسته بندی شده بنویسید. همچنین فونت نوشتار شما باید کاملا واضح و خوانا باشد و اصل مختصر و مفید نوشتن را نیز فراموش نکنید.

اشکالات پر تکرار در نوشتن رزومه چیست؟

برخی از اشکالات بارها در روزمه متقاضیان مختلف به چشم می‌خورد و به نظر می‌رسد که به اشکالات پرتکرار در زمینه نوشتن رزومه تبدیل شده است. در ادامه برخی از این اشکالات را ذکر می‌کنیم تا با دانستن آن‌ها از تکرار کردنشان در رزومه خود خودداری کنید. برخی از اشتباهات و اشکالات پر تکرار در نوشتن رزومه‌های کاری عبارت است از:

  • توضیحات مفصل در مورد تمامی جزئیات کار یا حرفه قبلی‌تان که می‌تواند رزومه کاری شما را تبدیل به یک متن تکراری و خسته کننده کند.
  • برخی از متقاضیان در رزومه کاری خود بجای تمرکز کردن روی تخصص‌ها و توانایی‌های‌شان، اهداف شغلی بلند پروازانه و دور از دسترسی ذکر می‌کنند. در این صورت در همان ابتدای کار ممکن است این افراد شانس به دست آوردن شغل مورد نظرشان را به شدت کاهش دهند.
  • نوشتن اطلاعات شخصی اضافی و بی‌ربط، نوشتن بیش از حد جزئیات، طولانی کردن متن رزومه کاری، به کار بردن کلمات و عبارات سنگین و غیر مسلح یا بسیار مختصر، کوتاه و خلاصه نوشتن رزومه کاری و ذکر نکردن اطلاعات لازم و مفید در رزومه کاری، همگی از جمله اشتباهات و اشکالات رایج و پر تکرار متقاضیان است که در صورت آگاهی از این دسته مشکلات و اصلاح کردن آن‌ها می‌توانند شانس خود را برای به دست آوردن شغل ایده آل و دل‌خواه‌شان افزایش دهند.

فرق رزومه با سی وی چیست؟

در برخی از کشورهای اروپایی و آسیایی واژه‌های رزومه و CV به یک معنا هستند و به جای هم به کار می‌روند. اما به طور کلی رزومه با CV تفاوت‌هایی دارد از جمله اینکه CV نسبت به روزمه مفصل‌تر بوده و در آن جزئیات بیشتری نوشته می‌شود.

در ایالات متحده امریکا CV بیشتر در محیط‌های آکادمیک و دانشگاهی کاربرد دارد. همچنین در تهیه و نگارش رزومه و CV تفاوت‌هایی وجود دارد که لازم است به آن‌ها توجه کنید. در پاسخ به سوال رزومه بهتر است یا CV باید گفت که این موضوع کاملا به حرفه شما و شغلی که متقاضی آن هستید بستگی دارد و ما نمی‌توانیم بین این دو یکی را برتر به حساب آوریم.

خلاصه مقاله و نتیجه گیری

در بیشتر نقاط دنیا کارفرماها و صاحبان کسب و کارها برای استخدام کردن کارمند، از متقاضیان می‌خواهند رزومه خود را ارسال کنند. بعد از بررسی رزومه‌ها معمولا افرادی که رزومه بهتری داشته باشند برای مرحله بعدی یعنی انجام مصاحبه کاری انتخاب می‌شوند.

رزومه انواعی دارد مانند: رزومه آنلاین، رزومه کاربردی، رزومه زمانی معکوس و… اگر می‌خواهید رزومه خود را تنظیم کنید باید بدانید که در نوشتن رزومه باید برخی از نکات و دستورالعمل‌های خاص را رعایت کنید.

برای مثال رزومه کاری شما باید مختصر و مفید باشد، در تهیه رزومه خود از غلو کردن و بزرگ‌نمایی کردن بپرهیزید، رزومه خود را هدفمند و به روز شده ارسال نمایید و خودتان طراح رزومه خود باشید یعنی از نوشتن عبارات و جملات تکراری و کلیشه‌ای خودداری کنید و در طراحی رزومه‌تان خلاق باشید.

همچنین اطلاعات ضروری که باید در رزومه خود قید کنید شامل: اطلاعات تحصیلی، اطلاعات تماس، برخی از اطلاعات شخصی مانند وضعیت تاهل و نیز سابقه کاری و مهارت‌ها و تخصص‌ها است. در این مقاله تمام نکاتی‌ که برای نوشتن یک رزومه حرفه‌ای نیاز است را در اختیار شما قرار داده‌ایم.

بیشتر بخوانید :


نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو