حسابداری بازرگانی و هرآنچه باید از آن بدانید

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

حسابداری بازرگانی و هرآنچه باید از آن بدانید

حسابداری بازرگانی

امروزه اداره امور مالی یک شرکت، سازمان یا هر کسب‌وکار دیگری به‌تنهایی برای مدیران آن حرفه امکان‌پذیر نیست زیرا قوانین مالیاتی و حسابداری بسیار پیچیده شده است و اگر مدیران بخواهند امور مالی کسب‌وکارشان را به‌تنهایی اداره کنند ممکن است دچار ضرر مالی بزرگی شوند. علم حسابداری یکی از فراگیرترین علوم در سطح جامعه است که از آن برای ارائه تحلیل‌های آماری و فاکتورهای مالی به صاحبان کسب‌وکارهای مختلف استفاده می‌ شود.

برای این‌که بتوان در رشته حسابداری موفق بود باید علاوه‌بر دانش تئوری برروی نرم‌افزارهایی مانند اکسل یا ICDL تسلط کامل داشت و این تکامل تنها با مطالعه فراوان و کسب تجربه به‌دست می‌آید. در این مقاله قصد داریم شما را با یکی از انواع حسابداری ، یعنی حسابداری بازرگانی آشنا کنیم پس همراه ما باشید.

تعریف حسابداری بازرگانی

قبل از اینکه به حسابداری بازرگانی بپردازیم  پیشنهاد می کنیم مقاله حسابداری چیست را هم بخوانید.کنترل حساب‌های مالی یک شرکت و ارائه گزارشات مالی به منظور شفاف‌سازی وضعیت گردش مالی و حساب‌های شرکت کاری است که حسابدار بازرگانی باید انجام دهد و حسابدار بازرگانی علاوه‌بر تهیه این گزارشات باید برروی ثبت اسناد و بایگانی آن‌ها، کار با ماشین‌های اداری، نحوه انجام امور بانکی و بیمه و مالیاتی، قوانین گمرک، قوانین تجارت ایران با کشورهای مختلف و قوانین حاکم بر بورس و اوراق بهادار تسلط کافی داشته باشد. در بخش بعدی درباره وظایف حسابدار بازرگانی بیش‌تر صحبت خواهیم کرد.

وظایف حسابدار بازرگانی

بخشی از کارهایی که حسابداران در شاخه‌های مختلف انجام می‌دهند مشترک است مانند تهیه گزارشات مالی یا کار با نرم افزار مالی و حسابداری و… اما وظایف تخصصی آن‌ها باتوجه به شرکتی که در آن مشغول به کار هستند متفاوت است همچنین وظایف تخصصی حسابداران در موقعیت‌های شغلی مختلف مثل حسابدار یا حسابدار ارشد نیز فرق می‌کند. در این بخش با وظایف تخصصی حسابدار بازرگانی بیش‌تر آشنا خواهیم شد.

  • تهیه صورت‌های مالی

یک حسابدار بازرگانی وظیفه دارد صورت های مالی شرکت را به‌صورت دقیق تهیه کند و این اطلاعات را به‌صورت منظم و طبقه‌بندی شده ارائه بدهد. صورت مالی یک شرکت یعنی:

  • لیست بدهی‌های شرکت
  • دارایی‌های شرکت و وضعیت آن‌ها
  • اطلاعات مالی شرکت
  • حسابداری بازرگانی در تهیه سود و زیان شرکت

گزارشاتی که یک حسابداری مالی ارائه می‌دهد تعیین‌کننده سود یا زیان آن شرکت است. در این گزارشات باید مواردی مانند درصد فروش خالص، میزان سود و زیان شرک، قیمت تمام‌شده محصول و هزینه تولید محصول به‌طور کامل ذکر شده باشد.

  • تنظیم ترازنامه مالی

در ترازنامه مالی هر شرکت اطلاعاتی مانند دارایی‌ها و بدهی‌های آن شرکت وجود دارد و می‌تواند میزان ارزش مالی آن سازمان را براساس آن مشخص کرد.

  • صورت گردش نقدینگی شرکت

یکی از مواردی که در سرمایه‌گذاری‌های یک شرکت اهمیت زیادی دارد میزان نقدینگی آن است و مالکان می‌توانند براساس مثبت یا منفی بودن آن تصمیم نهایی را برای سرمایه‌گذاری بگیرند. تهیه صورت نقدینگی شرکت یکی از وظایف مهم حسابدار بازرگانی است.

  • سود و زیان جامع شرکت

برای تهیه میزان سود و زیان یک شرکت از حسابداران در طول یک دوره استفاده می‌شود تا بتوان تمام هزینه‌ها و درآمدهای آن شرکت را شناسایی کرد. این نوع صورت مالی باید دارای اطلاعاتی مانند هزینه و درآمد، هزینه کارکنان و سهامداران و میزان بدهی و ارزش دارایی‌های یک شرکت باشد.

وظایف حسابدار در شرکت‌های بازرگانی

حسابداری شرکت های بازرگانی

علاوه‌بر وظایفی که در بخش قبلی گفتیم یک حسابدار در شرکت‎های بازرگانی وظایف زیاد دیگری دارد از جمله:

  • تهیه و ثبت اسناد مالی و گزارشاتی که به آن مربوط می‌شود
  • تعیین سود و زیان و قیمت تمام‌شده یک محصول
  • نگهداری حساب‌های مالی انبار و دارایی‌های شرکت
  • اجام فرایند آسان‌سازی برای پرداخت حقوق
  • مدیریت سیستم‌های حسابداری
  • بررسی دقیق تمامی فرایندهای مالی شرکت

مزایای استفاده از نرم‌افزار حسابداری برای بازرگانی

امروزه یکی از مواردی که به‌خوبی توانسته در افزایش دقت کار حسابداران بازرگانی عمل کند نرم‌افزارهای مختلف حسابداری است به گونه‌ای که تسلط بر برخی از آن‌ها تاثیر زیادی در ارتقاء موقعیت شغلی دارد. اگر شما هم به‌دنبال بهترشدن شرایط شغلی‌تان در حوزه حسابداری هستید پیشنهاد می‌کنیم به‌دنبال یادگیری کار با این نرم‌افزاها باشید. در ادامه به توضیح مزایای استفاده از نرم‌افزارهای حسابداری می‌پردازیم.

  • دقت بالا و درصدخطای پایین این نرم‌افزارها صحت درستی کار حسابداران را بیش‌تر می‌کن
  • راحتی استفاده از نرم‌افزارهای حسابداری سرعت کار حسابرسی را افزایش می‌دهد
  • امکان مرتب‌سازی و نگهداری اسناد برای زمان‎های طولانی
  • کاهش میزان نیاز به نبروی انسانی

تفاوت حسابداری بازرگانی و حسابداری دولتی

همان‌طور که در بخش‌های قبلی گفتیم حسابداری شاخه‌های متعددی دارد که هرکدام از آن‌ها وظایف مشخصی دارند. در این بخش به توضیح برخی از تفاوت‌های دو شاخه حسابداری بازرگانی و  حسابداری دولتی به‌صورت تیتروار می‌پردازیم:

  • نحوه ثبت دارایی‌ها و اسناد مالی در این دو شاخه متفاوت است
  • در حسابداری دولتی نگهداری حساب‌های مستقل ضروری است اما در حسابداری بازرگانی این ضرورت وجود ندارد
  • نگهداری و کنترل بودجه در حسابداری‌های دولتی برخلاف حسابداری بازرگانی لازم است
  • اجرای قوانین حسابداری در بازرگانی دولتی از اهمیت بیش‌تری برخوردار است
  • نوع حساب‌ها و صورت‌های حسابداری در سازمان‌های دولتی و بازرگانی متفاوت است

تعریف حسابداری بازرگانی

جمع بندی

علم حسابداری یکی از علوم پرکاربرد برای مدیریت حساب‌های سازمان‌ها و شرکت‌های مختلف است به‌طوری که میزان دقت حسابدار در بررسی امور مالی یک شرکت می‌تواند سود یا ضرر قابل‌توجهی را برای شرکت به دنبال داشته باشد.

حسابداری بازرگانی نیز یکی از شاخه‌های مهم حسابداری است که در آن بررسی و ارائه گزارشات دقیق مالی و تعیین سود یا زیان شرکت برعهده این بخش است و حسابداران بازرگانی با استفاده از نرم‌افزارهای مختلف این گزارشات را ارائه می‌دهند. برای افزایش دقت در حسابرسی امور مالی بهتر است از نرم‌افزارهای آماری استفاده شود تا گزارشات ارائه شده کمترین میزان خطا را داشته باشند.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
2 دیدگاه ها
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
باران
باران
3 years ago

خیلی خوب توضیح میده👌🙏

تیم محتوای فراپیام
تیم محتوای فراپیام
3 years ago
پاسخ به  باران

تشکر از همراهی شما

مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو