ابلاغ مالیاتی و انواع آن

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

ابلاغ مالیاتی

سازمان مالیات کشور افراد زیادی را تحت پوشش دارد که با اصطلاح مؤدی شناخته می‌شوند. این افراد کسانی هستند که مشمول قانون مالیات می‌باشند. آن چه برای شروع بحث ابلاغ‌های مالیاتی و انواع آن نیاز داریم، این است که بدانیم سازمان مالیات به چه شکلی با مؤدیان خود ارتباط برقرار می‌کند. اوراق مالیاتی، اسنادی هستند که این ارتباط را شکل می‌دهند. تا انتهای این مقاله همراه ما باشید تا درمورد ابلاغ مالیاتی اطلاعات خوبی کسب کنید.

اوراق مالیاتی

به موجب قوانینی که در ماده‌های ۲۰۳ تا ۲۰۹ قانون مالیات‌های کشور بیان شده است، برای افراد یا مؤدیان مختلف مالیات تنظیم می‌شود. نتیجه این کار در اسناد، برگه‌ها یا اوراقی جمع می‌گردد که به نام اوراق مالیاتی شناخته می‌شوند.

ابلاغ مالیاتی چیست؟

ابلاغ مالیاتی به فرایند رساندن این اسناد به دست مؤدی مربوط به آن گفته می‌شود. این اوراق و ابلاغ آن‌ها، روشی هستند که سازمان مالیات برای برقراری ارتباط با مؤدیان خود انتخاب کرده است. اوراق مالیاتی معمولاٌ در دو نسخه صادر می‌شوند. مأمور ابلاغ که از طرف اداره مالیات برای تحویل آن‌ها مشخص می‌شود، باید اطلاعات زیر را در اوراق درج نماید.

  • تاریخ ابلاغ با جزئیات و به عدد و حروف
  • محل ابلاغ
  • نام شخصی که ابلاغ را دریافت کرده است
  • نسبت شخص دریافت کننده با مؤدی
  • نشانی افراد دریافت کننده و نام آن‌ها (این مورد برای روش سوم ابلاغ است که در ادامه مطالعه خواهید کرد).
  • برای رساندن اوراق مالیاتی به دست مؤدی چندین راه وجود دارد، که در ادامه یک به یک به معرفی هر یک می‌پردازیم.
  1. روش اول: ابلاغ مستقیم به مؤدی مالیاتی

در این روش مأمور اداره مالیات شخصاً به آدرس مؤدی مراجعه می‌کند و اوراق را به او ابلاغ می‌کند. مأمور مالیات باید در نهایت رسیدی مبنی بر تحویل اسناد دریافت کند. چنانچه مأمور به شخص مؤدی، برای مثال مدیر عامل یک شرکت دسترسی پیدا نکند، می‌تواند ابلاغیه را به شخص دیگری که در شرکت حق امضا دارد، یا یکی از کارمندان شرکت که نام او در لیست حقوق بگیران آمده است تحویل دهد.

اگر چنین شرایطی رخ دهد، در رسید باید قید شود. تحویل ابلاغ به هر یک از این افراد باید با صلاح دید مأمور انجام شود. درواقع مأمور مالیات باید تشخیص دهد که این افراد از درک اهمیت سند آگاه هستند.

  1. روش دوم: اگر اشخاص روش اول در دسترس نباشند

ممکن است در صورت عدم حضور مؤدی، افراد دیگر حاضر به دریافت سند نباشند یا افرادی که در روش اول به آن‌ها اشاره کردیم هم در محل حاضر نباشند.

در این صورت مأمور مالیات باید در دو نسخه سندی تهیه کند و در آن‌ها ذکر کند که افراد حاضر از دریافت ابلاغیه امتناع کردند یا این که شخصی برای دریافت در محل حضور نداشت. سپس باید یکی از این اسناد به محل الصاق شود. این روش از روش‌های قانونی ابلاغ است و تاریخ ابلاغ همان تاریخ الصاق سند عدم دریافت است.

  1. روش سوم: ابلاغ اسناد از طریق پست

گاهی سازمان مالیات از کمک مأمورن اداره پست برای تحویل اسناد و اوراق مالیاتی استفاده می‌کند. در این روش مأمور پست باید ابلاغ را به مؤدی، بستگان یا مستخدمین او در محل مشخص شده تحویل دهد. مانند موارد قبلی، رسید تحویل باید حتماً دریافت شود. رسید باید در دو نسخه تهیه شود، یکی برای مؤدی یا دریافت کننده اوراق مالیاتی و یکی برای سازمان مالیات.

در این روش اگر که افرادی که ذکر کردیم در محل حضور نداشته باشند، مأمور پست باید سندی تهیه کند که در آن ذکر شده باشد مراجعه صورت گرفت اما تحویل انجام نشد و در آن تاریخی برای مراجعه بعدی مشخص شده باشد.

اگر در مراجعه بعدی نیز تحویل انجام نشد، اسناد مالیاتی باید به محل الصاق شوند و باید رسیدی در نسخه یکی برای قرار دادن در محل و دیگری برای تحویل به سازمان مالیات صادر شود. پس از آن چنین تلقی می‌شود که اوراق مالیاتی ابلاغ شده‌اند. توجه داشته باشید که سند حاوی اطلاعات مراجعه دوم نیز باید در دو نسخه صادر شود.

  1. روش چهارم: ابلاغ از راه روزنامه ‌های کثیرالانتشار

گاهی ممکن است نشانی مؤدی موجود نباشد. در چنین مواقعی برای یک نوبت، سند مالیاتی مربوط به او در یک روزنامه کثیرالانتشار منتشر می‌شود.

این روزنامه باید نزدیک‌ترین به حوزه اداره امور مالیاتی صادر کننده ابلاغیه باشد، اگر در آن منطقه روزنامه‌ای نباشد، باید در نزدیک‌ترین حوزه نسبت به چاپ ابلاغ اقدام شود. چاپ اسناد به این ترتیب به عنوان ابلاغ آن تلقی می‌شود. در این آگهی‌ها در کنار متن سند، زمان و محل مراجعه مؤدی نیز درج می‌شود.

  1. روش پنجم: ابلاغ الکترونیکی

تکنولوژی در قرن اخیر توانسته است، تغییرات بسیاری در روندهای مختلف به ویژه روندهای اداری و مالی ایجاد کند. فعالیت‌های مالیاتی نیز در این دسته هستند.

خوشبختانه سازمان مالیات کشور برای کاهش رفت و آمد مؤدیان به ادارات مالیات، از روش الکترونیک برای ابلاغ اسناد استفاده می‌کند.

به این ترتیب ابلاغ از حالت کاغذی به الکترونیکی درامده است و بخش بسیار زیادی از مشکلات مربوط به آن نظیر نرسیدن به موقع ابلاغ به دست مؤدی، پوشش داده شده است. به موجب این امکان، تمام فرآیندهای مالیاتی از اولین مرحله یعنی ابلاغ اسناد تا پرداخت مالیات از طریق سیستم و به صورت الکترونیکی انجام می‌شوند.

چرا ابلاغ الکترونیکی ایجاد شده است؟

انواع ابلاغ مالیاتی

دلایل بسیاری موجب این تغییر شده است که عبارتند از:

  • صرفه‌جویی در وقت به کمک کاهش رفت و آمد
  • فرایندهای مالیاتی دارایی پیچیدگی‌هایی هستند که موجب طولانی شدن آن‌ها می‌شود، با استفاده از این روش، این فرآیندها کوتاه‌تر می‌شود.
  • صدور گواهی‌های مالیاتی منوط به بدهی مؤدی است. با توجه به این که مشاهده میزان بدهی در سیستم بسیار راحت‌تر است، فرایند صدور برای افرادی که بدهی ندارند یک روزه خواهد بود و به این ترتیب میانگین زمانی صدور گواهی به میزان قابل توجهی کم می‌شود.
  • رسیدگی مؤدیان به امور راحت‌تر خواهد شد و از تأخیر در رسیدگی جلوگیری می‌شود.
  • امکان مشاهده تمام ابلاغ‌های قبلی نیز برای مؤدی وجود دارد.
  • هنگامی که هر مؤدی حساب کاربری مخصوص به خود را در سیستم داشته باشد، تمام اطلاعات و اسناد مالیاتی او در آن وجود خواهند داشت و پراکندگی از بین خواهد رفت.

ایجاد حساب کاربری برای مؤدی

ابتدا مؤدی باید وارد سایت شده و فرم درخواستی برای استفاده از امکانات سامانه الکترونیک پر کند. البته تنها مؤدیانی که پرونده مالیاتی عملکرد دارند می‌توانند از مرحله تکمیل فرم آغاز کنند. در غیر این صورت باید ابتدا در سامانه ثبت نام کنند. پس از آن که مؤدی اطلاعات خود از جمله شماره موبایل را وارد کرد، پیامکی به منظور تأیید برای او ارسال می‌شود، که حاوی لینک فعالسازی است.

پس از آن که اطلاعات و شماره تلفن تأیید شود، حساب کاربری فعال شده و مؤدی یا کاربر، قادر به دریافت اطلاعات ابلاغ و ابلاغ‌های قبلی خود است. پس از آن هر بار که ابلاغی درج شود، برای کاربر پیامک آن ارسال می‌شود.

رسیدگی مؤدی به ابلاغ

ابلاغ زمانی تکمیل می‌شود که مؤدی آن را در سامانه مشاهده کند. به همین جهت اگر تا دو هفته این اتفاق رخ دهد، یعنی ابلاغ صورت گرفته است. تاریخی مشاهده سند، به عنوان تاریخ ابلاغ در نظر گرفته خواهد شد. اگر در طی دو هفته سند مشاهده نشود، ابلاغ فیزیکی به یکی از روش‌های ذکر شده صورت خواهد گرفت.

نکات مورد توجه درمورد اطلاعات مندرج در ابلاغ

تاریخ ابلاغ

تاریخ ابلاغ، تاریخ روزی است که دریافت کننده آن را از یکی از روش‌هایی که نام بردیم دریافت کرده است، یا به عبارت بهتر تاریخی که به موجب یکی از روش‌های بالا، فرآیند ابلاغ تلقی شده است.

با این حال در این اسناد مهلتی جهت رسیدگی مؤدی به موارد خواسته شده در آن‌ها مشخص شده است. برای مثال گفته شده ۱۵ روز مهلت رسیدگی وجود دارد. در این شرایط تاریخ مهلت از روز بعد از ابلاغ محاسبه می‌شود.

چنانچه ابلاغ از طریق روش اول به دست مؤدی رسیده باشد، او موظف است در مهلت مقرر نسبت به رسیدگی به وظایف خود اقدام کند. اما اگر روش‌های دیگر، منجر به ابلاغ شده‌اند، امکان تأخیر در اطلاع از ابلاغ برای مؤدی وجود دارد و در صورت هرگونه مشکل او می‌تواند با در دست داشتن مدارک لازم جهت اعتراض اقدام نماید.

آدرس

دیدیم که مأمور مالیات باید برای ابلاغ اسناد به محل مؤدی که پیش‌تر در اداره مالیات ثبت شده است، مراجعه کند. بنابراین این آدرس بسیار مهم است و باید دقیق و به روز باشد. به همین منظور اگر مؤدی هستید، بهتر است در صورت هرگونه تغییری در آدرس، اداره مالیات را از آن باخبر کنید، تا از ابلاغ‌های آینده مطلع شوید.

سخن پایانی

پرداخت مالیات و رسیدگی به امور مالیاتی از طرف مؤدی، زمانی امکان پذیر است که او از وجود آن آگاه باشد. به این منظور سازمان مالیات روشی با نام ابلاغ مالیاتی یا ابلاغ اوراق مالیاتی را برای برقراری ارتباط با مؤدیان خود درنظر گرفته است.

در طی فرایند مالیاتی، اسنادی که مؤدی را درمورد فرآیند مربوط به او مطلع می‌سازند، به او تحویل داده می‌شوند. مؤدی پس از آن چند وقتی مهلت دارد تا به خواسته ابلاغ عمل کند. در مقاله‌ای که مطالعه کردید، روش‌های موجود برای ابلاغ را بررسی کردیم و اطلاعاتی در خصوص اجرای هر یک در اختیار شما قرار دادیم.

بیشتر بخوانید :


نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو