همه چیز درباره حسابداری تعهدی

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها
حسابداری تعهدی

مهمترین وظیفه حسابداری را می­شود شناسایی زمان‌های مناسب مالی دانست. زمان­ های طلایی پرداخت و دریافت­ های مالی و تنظیم سندهای مناسب برای آن­ها با استفاده از نرم افزار مالی که در نهایت یک مجموعه ارزشمند و کامل از داد و ستدها، هزینه و درآمدهای یک سازمان می­‌سازد.

حسابداری همیشه با فرمول­ های یکسان و ساده پیش نمی‌­­رود. به همین دلیل شاخه ­های تخصصی متفاوتی در حسابداری به وجود آمده تا نیازهای مالی و محاسباتی شرکت­ های مختلف را رفع کند.

حسابداری تعهدی یکی از بند های انواع حسابداری است که بیشتر از همه در شرکت‌های دولتی کاربرد دارد. اگر به سازمان­ های کوچک و معاملات روزمره­ای که اطرافتان انجام می­‌شود دقت بیشتری کنید، متوجه می‌­شوید که بارها با مفهوم حسابداری تعهدی در زندگی عادی خود آشنا شده ­اید و بدون این­که اسم از آن بدانید در معاملات و سود و زیان­ های خود از آن استفاده کرده ­اید.

در این مقاله از سری مقالات فراپیام می­‌خواهیم که شما را به طور کامل با مفهوم حسابداری تعهدی و کاربردهای آن آشنا کنیم. پس تا انتها این مقاله را دنبال کنید تا تمامی ابهامات شما در خصوص این شاخه از حسابداری برطرف شود.

تعریف حسابداری تعهدی

حسابداری تعهدی چیست؟ 

تعریف حسابداری تعهدی: حسابداری تعهدی عملکرد و موقعیت یک کسب و کار را از طریق شناسایی رویدادهای مالی و اقتصادی اندازه گیری می‌­کند، بدون اینکه تراکنش نقدی را در نظر بگیرد. در این روش حسابداری درآمد و هزینه هنگامی ثبت می‌شود که تراکنش اتفاق افتاده است، به جای اینکه وجه نقد دریافت یا پرداخت شده باشد.

حسابداری تعهدی روش ثبت معاملات و درآمدهای یک شرکت است که پایبند به زمان وصول نیست.

برای درک بهتر به مثال زیر توجه کنید:

فرض کنید که سهام شرکت شما افزایش قیمت داشته است و درصدی از سود به شما تعلق گرفته است. این سود همان لحظه برای شما واریز نشده و به سرعت هم قابل نقد کردن نیست.

در هر صورت شما از آن به عنوان سرمایه و یکی از دارایی ­های نقدی خود یاد می­‌کنید. حسابداری تعهدی به شرکت‌ها این امکان را می‌دهد که سرمایه‌های نقل شده یا هزینه‌های خود را بدون توجه به زمان واقعی وصول و پرداختشان در گزارشات حسابداری مالی ثبت کنند.

چهار ویژگی اصلی حسابداری تعهدی

۱٫ تبعیت از اصل تطابق درآمد و هزینه

۲٫ شناسایی و ثبت درآمد هزینه بدهی و طلب در دوره مالی وقوع

۳٫ اندازه گیری عملکرد مالی واقعی یک کسب و کار

۴٫ کمک به مدیران برای مدیریت منابع فعلی و برنامه ریزی آینده

چرا از حسابداری تعهدی استفاده می شود؟

اگر شرکت­ ها هزینه­ هایی را متحمل شده ­اند (به عنوان مثال کالا / خدمات دریافت کرده­اند) اما هنوز پول آن­ها را با پول نقد پرداخت نکرده ­اند، پس باید به آ­ن­ها تعلق گیرد. هدف از حسابداری تعهدی تطبیق درآمدها و هزینه­ ها با دوره ­های زمانی است که آن­ها انجام شده ­اند، بر خلاف زمان جریان­ های نقدی واقعی مربوط به آن­ها.

پنج تفاوت حسابداری تعهدی با حسابداری نقدی

۱٫ شناسایی رویدادهای مالی و اقتصادی بدون توجه به تبادل وجه نقد

۲٫ مناسب حسابداری فروش اعتباری پروژه های بلندمدت و موجودی انبار

۳٫ارائه یک تصویر واقعی و تحقیق وضعیت مالی شرکت

۴٫ هزینه اجرای بالاتر به دلیل پیچیدگی روند

۵٫ استفاده از حساب های دریافتی و پرداختی

تأثیر حسابداری تعهدی

آن­ها علاوه بر اینکه اقلام تعهدی، لایه دیگری از اطلاعات حسابداری را به اطلاعات موجود اضافه می‌­کنند، نحوه ثبت حسابداران را نیز تغییر می­‌دهند.

در حقیقت، اقلام تعهدی در تخریب ابهام حسابداری مربوط به درآمد و بدهی کمک می­‌کنند. در نتیجه، مشاغل معمولاً بهتر می‌­توانند درآمد را پیش بینی کنند در حالی که بدهی­ های آینده را تحت کنترل دارند.

اقلام تعهدی در شناسایی و نظارت بر مشکلات احتمالی جریان وجوه نقد یا سودآوری و تعیین و ارائه درمان مناسب برای این گونه مشکلات به حسابداران کمک می­کنند.

مقایسه حسابداری نقدی و تعهدی

روش حسابداری از که اساس آن بر دریافت و پرداخت وجه نقد استوار است. روش نقدی معمولاً در کسب و کارهای کوچک و یا امور مالی شخصی استفاده می‌­شود.روش حسابداری نقدی برای کسب و کارهای کوچک و محدود مانند کسب و کارهای خانگی مناسب است.

حسابداری تعهدی، بر مبنای تعهدی کامل درآمدها، زمان شناسایی و در دفاتر حسابداری منعکس می گردند که تحصیل می شوند یا تحقق می­‌یابند. روش حسابداری تعهدی شایع ترین روش حسابداری برای شرکت و سازمان هایی که درآمد سالانه آنها بیش از ۲۰ میلیارد تومان است.همچنین پیشنهاد می کنیم مقاله پردرآمد ترین شاخه های حسابداری را مطالعه کنید.

رابطه حسابداری تعهدی و حسابداری نقدی

حتی اگر هر دو روش حسابداری تعهدی و حسابداری نقدی به عنوان معیار عملکرد و موقعیت اقتصادی یک شرکت در یک سال مالی مشخص عمل می­‌کنند، معاملات مالی در حسابداری تعهدی همانطور که اتفاق می­افتد گزارش می‌­شوند. اعم از بدهی و اعتبار. با این حال، ثبت معاملات در حسابداری نقدی در زمان معاملات نقدی اتفاق می‌­افتد.

ثبت اقلام تعهدی

برای ثبت اقلام تعهدی در نرم افزار حسابداری، حسابدار باید از یک تئوری حسابداری استفاده کند که به عنوان روش تعهدی شناخته می­شود. روش تعهدی، حسابدار را قادر می­‌سازد تا درآمد و هزینه های انجام شده “هنوز ثبت نشده” را وارد، تنظیم و پیگیری کند.

برای اینکه سوابق در گزارش ­های صورت مالی قابل استفاده باشند، حسابدار باید ورودی­ های ژورنال را به طور سیستماتیک و دقیق تنظیم کند و باید قابل تأیید باشد.

نحوه ثبت اسناد درآمد و هزینه مربوط به سنوات گذشته در حسابداری تعهدی

امکانات نرم افزار حسابداری شخصی

می‌­دانیم حساب ­های درآمد و هزینه از حساب ­های موقت است که در پایان هر سال باید بسته شود تا سود و زیان دوره مشخص گردد.

حال اگر در اثر اشتباه یا تغییر رویه حسابداری (مثلاً تغییر روش از نقدی به تعهدی) درآمد یا هزینه مربوط به سال گذشته نباید به عنوان درآمد و هزینه دوره جاری محسوب شود، بلکه در واقع تعدیل درآمدها و هزینه­ های سال گذشته می­باشد که منجر به تعدیل خالص دارایی ­های ابتدای دوره می­شود.

حال اگر در پایان سال گذشته صورت های مالی ارائه شده باشد، باید صورت­ های مالی مقایسه ­ای سال قبل تجدید ارائه شود در غیر این صورت باید اطلاعات ابتدای دوره تعدیل گردد.

سخن آخر!

در طول این مقاله سعی کردیم که به طور جامع و کامل شما را با مفهوم حسابداری تعهدی، تفاوت آن با حسابداری نقدی، کاربردهای آن و سایر موارد مرتبط با آن آشنا کنیم. امیدواریم که این مقاله برای شما دنبال کنندگان همیشگی فراپیام مفید واقع شده باشد. در قسمت نظرات، پیشنهادات، انتقادات و سوالات خود را با ما به اشتراک بگذارید.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو