نکات مهم تجدید ارزیابی
تجدید ارزیابی به منظور شفافسازی دارایی های غیر نقدی و مستهلک یا به بیان سادهتر برای به روز کردن ارزش دارایی ها انجام میگیرد. دارایی ها شامل دارایی های ثابت مشهود، دارایی زیستی مولد و سرمایه گذاری بلند و به طور کلی دارایی هایی است که طبق استاندارد حسابداری قابل تجدید ارزیابی باشند.
یکی از مهمترین اقدامات کشورهای پیشرفته که از بازار سرمایه قدرتمندی برخوردار هستند تجدید ارزیابی میباشد زیرا شرکت ها باید سهامداران را در خصوص سرمایههای خود و همچنین شیوه استفاده و حفظ آن سرمایه ها مطلع سازند.با فراپیام همراه باشید.
اهمیت تجدید ارزیابی
از آنجایی که شرایط اقتصادی ایران با بحران شدیدی روبرو است به طور قطع اموال و داراییهای یک شرکت پس از سالها فعالیت دیگر به اندازه لحظه تأسیس شرکت نبوده و از این رو اگر بخواهد همان دارایی را جایگزین نماید باید حداقل چندین برابر استهلاک چند سال گذشته هزینه کند.
در اینجا است که پای تجدید ارزیابی به میان می آید و شرکت به منظور تداوم فعالیت باید ارزش داراییهای خود را متناسب با تورم بروز سازد و در پایان سالهای استهلاک، اقدام به سرمایه گذاری نماید. در کشورهایی همچون ایران به دلیل تورم زیاد، لازم است که هر پنج سال یک بار تجدید ارزیابی داراییها در گروههای مختلف صورت پذیرد تا چرخه تولید دچار رکود نشود.
اهمیت تجدید ارزیابی را میتوان به عبارت سادهتر به صورت زیر بیان نمود:
- به منظور نشان دادن نرخ واقعی بازده سرمایه شرکت
- برای صرفه جویی در بودجهها جهت جایگزینی داراییهای ثابت تا پایان عمر مفید آنها
- برای نشان دادن ارزش منصفانه داراییهایی که قیمت آنها به طور قابل توجهی از زمان خرید آنها افزایش یافته است مانند ساختمان یا زمین.
در مورد افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی دو دیدگاه وجود دارد. برخی کارشناسان بر این باورند که تجدید ارزیابی باید با رعایت قوانین به صورت کامل اجرا شود و بنگاهها شفاف و صریح صورتهای مالی خود را ارائه دهند. بعضی دیگر نیز معتقدند که برخی شرکتها از این قانون سوء استفاده می کنند به عبارتی آنها میگویند که از افزایش بدون دلیل سهام این شرکت ها نگران هستند.
مانع اصلی تجدید ارزیابی چیست؟
مانع اصلی تجدید ارزیابی دارایی ها، مالیات است و به همین دلیل است که شرکتها به تجدید ارزیابی دارایی و افزایش سرمایه از این محل تمایلی ندارد.
مطابق با قوانین سازمان امور مالیاتی کشور، تفاوت استهلاک بر اساس دو روش بهای تمام شده و تجدید ارزیابی، به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته نمیشود. در واقع شرکت ها باید علاوه بر اینکه متحمل هزینه تجدید ارزیابی میشوند باید مالیات بیشتری را نیز به سازمان امور مالیاتی کشور بپردازند.
نکات مهم برای افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی
به منظور افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی دارایی ها، توجه به موارد زیر ضروری است:
- بر اساس قوانین مالیات های مستقیم کشور ما، تمام داراییهای بلند مدت یک شرکت جز در برخی موارد، میبایست بر طبق فرمول اعلام شده از سوی قانون مستهلک گردند. صاحبان مشاغل باید آگاه باشند که هر یک از داراییها دارای فرمول خاصی هستند.
- در شرایطی که مصوبات حمایتی وجود ندارد، شرکتهایی که اقدام به افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی مینمایند، باید مطابق با قانون مالیاتهای مستقیم، ۲۵ درصد از افزایش دارایی مزبور را به اداره مالیات بپردازند.
- مطابق با قانون اصلاحیه، شرکت هایی که در بیش از نصف سرمایه خود متحمل زیان شدهاند مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شده و باید با برگزاری مجمع فوقالعاده در مورد انحلال یا حفظ شرکت تصمیمگیری به عمل آید. اگر مجمع رأی به ادامه فعالیت داد، باید اقدام به افزایش سرمایه نمایند. اینگونه شرکتها به دلیل اینکه وضعیت مناسبی برای افزایش سرمایه ندارند باید از افزایش سرمایه از محل مازاد تجدید ارزیابی داراییها برای خروج باید از شمولیت ماده ۱۴۱ قانون تجارت کمک بگیرند.
همچنین بخوانید : مالیات شرکت تازه تاسیس
- دولت در راستای حمایت از شرکتها، در بودجه خود مصوبه حمایتی از شرکت هایی را که مشمول ماده ۱۴۱ هستند ارائه میکند. او در این مصوبه حمایتی اذعان میدارد که شرکتهایی که در طول سال مالیاتی بعد مشمول ماده ۱۴۱ قانون تجارت شده و از محل مازاد تجدید ارزیابی اقدام به افزایش سرمایه می کنند، از مالیات معاف خواهند شد. این مسئله به سود این شرکتها خواهد بود چرا که طی فرآیند این افزایش سرمایه عملا پولی وارد شرکت نمیشود که برای مالیات نیز صرف شود.
- اکثر شرکت هایی که از طریق تجدید ارزیابی اقدام به افزایش سرمایه میکنند از نظر عملیاتی با مشکلات فراوانی روبرو میشوند. به همین دلیل این نکته در رابطه با سهامداران شرکت حائز اهمیت است. برخی شرکتها نیز با انجام برخی اقدامات اصلاحی، زبان انباشته خود را کاهش داده و یا حذف میکنند.
- پس از اینکه شرکتها از طریق تجدید ارزیابی داراییها اقدام به افزایش سرمایه نمودند، قیمت سهم اینگونه محاسبه میشود:
معایب و مزایای افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی از دیدگاه شرکت و سرمایهگذاران
حال با توجه به موارد بالا قصد داریم به این مسئله بپردازیم که افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی از دیدگاه شرکت و سرمایهگذاران چگونه است:
تجدید ارزیابی از دیدگاه شرکت
از آنجایی که دارایی شرکت ها از نظر اینکه استهلاک پذیر هستند یا خیر، متفاوت است پس مبنای تجدید ارزیابی نیز بسته به نوع این داراییها متفاوت میشود:
– افزایش سرمایه از محل دارایی هایی استهلاک پذیر: داراییهای استهلاکپذیر مانند تجهیزات تولیدی یک کارخانه زمانی که تجدید ارزیابی میشوند، مطابق با قانون مالیاته ای مستقیم باید بر اساس فرمول محاسبه استهلاک طی یک دوره تعریف شده، مستهلک گردند.
در واقع این هزینه استهلاک بسیار سنگین بوده و به شدت سودآوری شرکت را تحت تأثیر قرار میدهد. یعنی سود خالص هر سهم شاهد افت سنگینی خواهد بود. پس این برای داراییهای استهلاک پذیر یک نکته منفی محسوب میشود.
– افزایش سرمایه از محل دارایی های استهلاک ناپذیر: ارزش روز داراییهای استهلاکناپذیر مانند زمین معمولا چندین برابر قیمت اولیه شده و از آنجایی که مانند تجهیزات تولیدی کارخانه هزینهای را به شرکت وارد نمیآورد، نسبتهای مالی مهم را کمتر تحت تأثیر قرار میدهد.
تجدید ارزیابی از نظر سرمایهگذاران
سهامداران به طور گستردهای از افزایش سرمایه از محل تجدید ارزیابی داراییها استقبال میکنند، مخصوصا از زمانی که گزارش طرح توجیهی افزایش سرمایه در سامانه کدال منتشر می شود.
سرمایه گذاران به این دلیل که شاهد رشدهای چند صد در صدی بوده و دارییهای شرکت بزرگتر شده است تجدید ارزیابی را مثبت میداند. علاوه بر این، شرکت مزبور میتواند زیان های گذشته را به سود انباشته تبدیل کند و سرمایه گذاران نیز شاهد رشد دو برابری سهم خود باشند.
به طور کلی افزایش سرمایه از طریق تجدید ارزیابی میتواند تحت یکی از این شرایط موجب افزایش سهام و قیمت آن شود؛ یا اینکه مشکل زیان انباشته شرکت را حل و آن از از ماده ۱۴۱ قانون تجارت معاف سازد و یا اینکه ساختار سرمایه شرکت را برای اخذ تسهیلات بیشتر از بانک جهت مخارج سرمایه ای اصلاح نماید.