۷ عامل مهم بر جریان نقدی شرکت

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

۷ عامل مهم بر جریان نقدی شرکت

جریان نقدی

جریان نقدی از مهم‌ترین عوامل رشد و پیشرفت یک شرکت است؛ به طوری که اگر یک شرکت از جریان نقدی خوبی برخوردار باشد، قطعا به قدرت اقتصادی و سود بالایی خواهد رسید. و از طرف دیگر اگر به جریان نقدی شرکتی بی‌توجهی شود، به کسب‌وکارها و پروژه‌های اقتصادی شرکت آسیب‌های جدی وارد شده که باعث کاهش رشد اقتصادی شرکت و در نتیجه موجب مشکلات مالی خواهد شد.

برای این که بتوانیم به جریان نقدی و در نتیجه رشد اقتصادی شرکت خود کمک کنیم، باید اطلاعات کاملی در مورد جریان نقدی بدست بیاوریم و عوامل تاثیرگذار بر آن را شناسایی کنیم. بنابراین در قدم اول با مفهوم جریان نقدی و اهمیت آن آشنا شده و سپس به بررسی عوامل موثر بر جریان نقدی می‌پردازیم.

جریان نقدی

جریان نقدی در واقع مقدار خالص پول نقد است که به یک شرکت یا کسب‌وکار وارد شده و از آن خارج می‌شود. جریان نقدی مثبت یک شرکت نشان‌ دهنده سیر سعودی دارایی‌های نقدی آن شرکت است که این امکان را به شرکت می‌دهد تا به راحتی بدهی‌ها و هزینه‌های خود را پرداخت کند، پول سهام‌داران را به خودشان بازگرداند، در زمینه‌های جدیدی سرمایه‌گذاری کند و برای چالش‌های آینده خود قدرت اقتصادی کافی داشته باشد.

و از طرفی، اگر جریان نقدی شرکت سیر نزولی داشته باشد، شرکت در منابع مالی خود به مشکل بر خورده و قادر نخواهد بود تا نیازهای اقتصادی خود را حل کند.

اهمیت جریان نقدی

جریان نقدی یکی از مهم‌ترین عوامل تعیین‌کننده پیشرفت و یا شکست یک کسب‌وکار است. همان طور که می‌دانید، بدون قدرت مالی نمی‌توان برای پیشرفت و توسعه یک کسب‌وکار قدم برداشت. مثبت یا منفی بودن جریان نقدی، میزان قدرت اقتصادی شرکت را به ما نشان داده و ما را از عملکرد مالی شرکت آگاه می‌سازد.


همچنین بخوانید : حسابداری حقوق و دستمزد


بنابراین بی‌توجهی به این فاکتور مهم موجب می‌شود تا شرکت از عملکرد مالی خود بی‌اطلاع بوده و بدهی‌های خود را روز به روز بیش‌تر کند؛ یا بدون آن که پشتوانه مالی داشته باشد، برای توسعه خود قدم بردارد. تمام این عوامل در نهایت باعث شکست کسب‌وکار خواهد شد و شرکت را به عنوان یک مجموعه ناموفق در دنیای کسب‌وکار نشان خواهد داد.

انواع جریان نقدی

همان طور که گفته شد، جریان نقدی شرکت یا سیر صعودی دارد که به آن جریان نقدی مثبت، یا سیر منفی دارد که به آن جیان نقدی منفی می‌گویند. هر کدام از انواع جریان نقدی نشان دهنده شرایط اقتصادی شرکت است که اطلاعات مهمی قبل از گرفتن تصمیمات مالی شرکت در اختیار ما قرار می‌دهد.

جریان نقدی مثبت

اگر جریان نقدی شرکت شما مثبت باشد، نشان دهنده این است که شرکت شما کم‌تر از آن چه که به دست می‌آورد، خرج می‌کند؛ بنابراین شرکت پس از پرداخت مخارج ثابت خود، بسته به مقدار جریان نقدی شرکت، سود زیادی باقی خواهد ماند که به پیشرفت شرکت کمک بسیاری می‌کند.

در این حالت شما به راحتی می‌توانید برای توسعه کسب‌وکار خود برنامه ریزی کرده و دست به کار شوید؛ زیرا قدرت مالی کافی را کسب کرده‌اید. از جمله اقداماتی که جریان نقدی مثبت، قدرت اجرای آن‌ها را به شرکت می‌دهند عبارت‌اند از:

  • ایجاد شرایط سرمایه‌گذاری مجدد برای شرکت و یا پروژه‌های اقتصادی
  • ایجاد شرایط پرداخت بدهی‌های کل مجموعه
  • به وجود آمدن شرایط بازگرداندن میزان پول درخواستی به سهام‌داران شرکت
  • فراهم شدن هزینه‌های مورد نیاز برای ادامه فعالیت تمامی قسمت‌های مجموعه
  • ایجاد یک تکیه‌گاه محکم و مطمئن مالی و آمادگی برای رویارویی با تمامی چالش‌های احتمالی پیش رو

جریان نقدی منفی

اما اگر جریان نقدی شرکت شما منفی باشد، نشان دهنده این است که شرکت شما بیش‌تر از آن چه که بدست می‌آورد، خرج می‌کند؛ پس در واقع شرکت نمی‌تواند حتی مخارج ثابت خود را بپردازد. این مشکل موجب می‌شود تا شرکت با شکست و ورشکستگی رو به رو شود.

اگر شرکت شما در این وضعیت قرار دارد پیشنهاد می‌کنیم هزینه‌های متغیر و اضافی خود را حذف کرده و فعلا به فکر توسعه نباشید تا مشکلات اقتصادی شرکت حل شود.


همچنین بخوانید : تشویق مالیاتی چیست؟


۷ عامل مهم بر جریان نقدی شرکت

حال که اطلاعات کافی در مورد جریان نقدی و اهمیت آن کسب کردیم، وقت آن است که به موضوع اصلی این مقاله بپردازیم.

۷ عامل تاثیرگذار بر جریان نقدی وجود دارد که شناسایی هر کدام اطلاعات منحصر به فردی به ما ارائه داده و راه‌کارهایی برای افزایش جریان نقدی شرکت را در اختیار ما قرار می‌دهد. با یادگیری از نحوه استفاده از این اطلاعات، به راحتی می‌توانید بر روی جریان نقدی شرکت خود تاثیر گذاشته و به آن یک سیر صعودی ببخشید. از جمله عوامل مهم بر جریان نقدی شرکت عبارت‌اند از:

تاخیر در حساب‌های دریافتی

یکی از عوامل مهم در جریان نقدی شرکت، تاخیر در حساب‌های دریافتی است. این عامل نشان دهنده میانگین تعداد روزهایی است که مشتری بدهی خود را به تاخیر می‌اندازد. همان طور که می‌دانید مشتریانی وجود دارند که بدهی‌های خود به موقع به شرکت پرداحت نمی‌کنند که باعث افزایش تعداد روزهای بازپرداخت حساب‌های دریافتی، و در نتیجه توقف در جریان مالی شرکت می‌شود.

بنابراین پیشنهاد می‌کنیم تا حد ممکن فاصله زمانی بین صدور فاکتور و پرداخت آن را کاهش دهید تا تاخیری در حساب‌های دریافتی به وجود نیاید و جریان نقدی به روند خود ادامه دهد.

تاخیر در حساب‌های پرداختی

تاخیر در حساب‌های پرداختی نیز مانند تاخیر در حساب‌های دریافتی، تاثیر به سزایی در جریان نقدی شرکت دارد. تاخیر در روزهای پرداختی در واقع تعداد روزهایی است که یک تامین‌کننده مالی و یا یک فروشنده، تصمیم به پرداخت وجه نقد خود می‌گیرد.

جریان های نقدی شرکت

به عنوان مثال اگر مواد اولیه یک شرکت هر دو هفته یک بار تامین می‌گردد و فروشنده شرایط پرداخت ۱۵ روزه را تعیین می‌نماید، یعنی شرکت ۱۵ روز برای پرداخت صورت حساب خود فرصت دارد. در این شرایط، برعکس عامل تاخیر در حساب‌های دریافتی، هر چقدر وجه نقد سریع‌تر به فروشندگان و تامین‌کنندگان مواد اولیه شرکت برسد، فشار مالی بیش‌تری گریبان‌گیر شرکت خواهد بود.

بنابراین سعی کنید به فروشندگان مواد اولیه تا موعد آخر پرداخت بدهی صبر کنید؛ زیرا این امر باعث می‌شود تا نقدینگی شرکت زمان بیش‌تری در بانک بماند و به فعالیت خود ادامه دهد.

تاخیر در فروش محصولات

تاخیر در فروش محصولات در واقع به تعداد روزهایی گفته می‌شود که محصولات یا در حال تولید هستند و یا در انبار ذخیره شده‌اند. همچنین برای شرکت‌ها و سازمان‌های ارائه دهنده خدمات، تاخیر در فروش محصولات به تعداد روزهایی گفته می‌شود که بین پرداخت دستمزد خدمات و در اختیار قرار دادن خدمات به مشتری قرار دارند.

یکی از راه‌کارهای بهبود جریان نقدی یک شرکت، کاهش تاخیر در فروش محصولات است. شرکت می‌تواند با کاهش تاخیر در فروش محصولات خود با روش ساده سازی مدیریت شغل و بهینه سازی گردش کار، تاثیر بسیاری در افزایش شیب جریان نقدی شرکت بگذارد. بنابراین هر چه تاخیر در فروش محصولات کم‌تر باشد، جریان نقدی شرکت مثبت‌تر می‌شود.

درصد تغییر قیمت محصولات

درصد تغییر محصولات شرکت نشان دهنده نوسانات قیمت محصولات است که می‌تواند شامل افزایش، کاهش و یا تخفیف موقتی شود.

عوامل بسیاری در درصد تغییر قیمت محصولات شرکت تاثیر دارند مانند افزایش قیمت سوخت، ارز، مواد غذایی، خدمات و رکود اقتصادی. تقریبا هیچ راهی برای پیش بینی افزایش و یا کاهش قیمت محصولات وجود ندارد و شرکت باید آمادگی و توانایی برای سازگاری با تغییرات قیمت محصولات را داشته باشد.

بنابراین اگر حس می‌کنید که سود خالص شرکت در حال کاهش است، نرخ‌های خود را مجددا بررسی کنید؛ شاید نیاز به افزایش قیمت محصولات باشد.


همچنین بخوانید : سفته چیست؟


درصد رشد درآمد شرکت

همان طور که می‌دانید فروش نیازمند پول است؛ زیرا شما باید برای تولید محصول و نگه‌داری از آن در انبار، توانایی مالی داشته باشید. علاوه بر هزینه تولید و نگه‌داری، برای بازاریابی محصول خود نیز باید پول پرداخت کنید.

جریان های نقدی یک شرکت

همچنین هیچ تضمینی وجود ندارد که مشتری پول محصول شما را سر وقت پرداخت کند. بنابراین افزایش فروش نیز در بعضی مواقع باعث افزایش مشکلات نقدی می‌شود. پس قبل از افزایش میزان تولید شرکت باید از ظرفیت مالی شرکت اطمینان کسب کرده و برنامه ریزی دقیقی داشته باشید تا مشکلی در جریان مالی شرکت به وجود نیاید.

درصد ارزش کالای فروخته شده

ارزش تمام شده کالاهای فروخته شده در واقع کل ارزشی است که به طور مستقیم با تولید یک محصول و یا ارائه خدمات ارتباط دارد. کاهش بهای تمام شده کالاهای به فروش رفته تاثیر به سزایی در سطوح پایین‌تر دارد.

شما می‌توانید با کاهش قیمت تمام شده کالاهای فروخته شده می‌توانید در هنگام خرید انبوه مواد اولیه، با تامین ‌کنندگان به راحتی مذاکره کنید. کاهش بهای تمام شده محصولات، حتی به مقدار کم، تغییر چشم‌گیری در سطوح پایین به وجود می‌آورد.

درصد سربار

سربار در حقیقت هزینه‌‌ای است که شرکت به صورت ماهانه پرداخت می‌کند. اجاره بها، خدمات اینترنتی، قبوض برق و گاز و حقوق کارکنان، در دسته هزینه‌های سربار قرار می‌گیرند. این هزینه‌ها معمولا یکسان نیستند و در شرایط مختلف کم و یا زیاد می‌شوند.

به عنوان مثال در فصول بسیار سرد و یا بسیار گرم، هزینه قبوض برق و گاز به صورت چشم‌گیری افزایش می‌یابد. درصد سربار اگر مدیریت شود و تحت کنترل خوبی قرار گیرد، باعث هدر نرفتن بودجه و منابع شرکت و در نتیجه بهبود جریان نقدی شرکت خواهد شد.


همچنین بخوانید : تراز آزمایشی چیست؟


تمام عوامل تاثیر‌گذار بر جریان نقدی شرکت بسیار مهم هستند و باید توجه بسیاری به آن‌ها شود تا برای شرکت مشکلات مالی به وجود نیاید. بنابراین با مدیریت درست و توجه به مخارج و درآمد‌های شرکت می‌توانید به رشد و شکوفایی کسب‌وکار خود کمک کرده و به سود بالایی برسید.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو