نکات مهم در انتخاب سیستم حسابداری
انتخاب یک نرم افزار حسابداری و مالی مناسب به دلیل رونق کسب و کار و نیز آسان نمودن فرآیند کاری از اهمیت بالایی برخوردار است. تقریبا همه مشاغل به نوعی به حسابداری نیاز دارند و اگر آمار سوددهی و ضرر و نیز درآمد خود را ارزیابی نکنند احتمال بقای تجارت آنها به حداقل خواهد رسید.
ناگفته نماند که هزاران نرم افزار و سیستم حسابداری در بازار و اینترنت موجود است. علاوه بر این، هر سیستم حسابداری خود شامل تعداد زیادی برنامههای مختلف میشود. از این رو، باید قبل از استفاده از یک نرم افزار، با دقت آن را انتخاب کرد. در واقع هرآنچه که در یک سیستم حسابداری جالب به نظر میرسد ممکن است برای همه شغلها مناسب نباشد.
در این مقاله از فراپیام قرار است که نکات مهم در انتخاب سیستم حسابداری را ارزیابی کنیم. پس با ما همراه باشید.
در انتخاب سیستم حسابداری چه عواملی را باید در نظر بگیریم؟
همانطور که در بالا اشاره شد، برای رشد کسب و کار خود باید انتخاب دقیق و درستی از سیستم یا نرم افزار حسابداری داشته باشیم.
-
توجه به نیازهای شغلی
قبل از انتخاب یک سیستم حسابداری یا برنامه کسب و کار، باید نیازهای شغلی خود را در نظر بگیرید. در واقع این یکی از پیشنیازهای مهم قبل از خرید یا پیادهسازی سیستم مورد نیاز است.
به این فکر کنید که شغل شما قرار است چه مسائلی را حل کند. آیا مشکل شما مرتبط با مدیریت موجودی است؟ و یا اینکه انتظار دارید چه گزارشاتی از سامانه حسابداری شما، این قلب تپنده مجموعه اقتصادی بیرون آید. حجم داده هایی که باید با این سیستم اداره شود چقدر است و آیا میتواند از عهده مدیریت چنین حجم دادهای برآید. به طور کلی شما باید امکانات سیستم حسابداری خود را مطابق با نیازهای مجموعه بررسی نمایید.
-
ادغام سیستم حسابداری با نرم افزار اصلی شما
ممکن است برخی از برنامهها یا سیستمها عالی به نظر رسیده و عملکرد کاملا خوبی داشته باشند. با این حال، شاید آنها نتوانند با نرم افزار اصلی شما هماهنگی کاملی برقرار کنند. این رو شاید مجبور شوید که به صورت دستی گزارشات خود را در نرم افزار اصلی خود پردازش نمایید.
این مسئله نیز به نوبه خود سبب میشود که خطاهای انسانی متعددی پیش آید. پس انتخاب ارجح شما، سیستم یا برنامهای است که با نرم افزار اصلی کاملا مطابقت داشته باشد.
قطعا شما نمیخواهید که هزینه گزافی برای یک سیستم حسابداری صرف کنید که با نرم افزار شما نمیتواند هماهنگ شود. در مقابل، سیستمی که بتواند با برنامه اصلی شما ادغام شود مزایای زیادی را از جمله بهبود کارایی به همراه دارد.
از سوی دیگر، نیازی به روز رسانی دستی و یا جداگانه برای هر نرم افزار نخواهید داشت زیرا هر رویدادی در یکی از سیستمها ثبت شود به طور خودکار در سیستم دیگر نیز بروز خواهد شد.
همچنین بخوانید : تفاوت حسابداری و حسابرسی
-
مدت زمان راهاندازی سیستم حسابداری
اغلب مدت زمان راهاندازی یک سیستم یا برنامه وابسته به زمانی است که سال مالی یا مالیاتی در آن اجرا میشود. به طور کلی پیادهسازی یک سیستم در ابتدای آغاز سالی مالی راحتتر از اواسط این سال است. اجرای یک سیستم جدید ممکن است به معنای انتقال دادهها از سیستم قدیمی به سیستم جدید باشد. این عمل ممکن است زمانبر باشد و در حین اجرای آن خطاهایی نیز رخ دهد.
از این رو مهم است که قبل از اجرای یک سیستم حسابداری تحقیقات صحیح را به عمل آورده باشید. حتی توصیه میشود که از یک متخصص بخواهید تا در راهاندازی سیستم به شما کمک کند تا از بروز مشکلات احتمالی جلوگیری شود.
-
آموزش لازم برای اجرای سیستم حسابداری
پیادهسازی سیستم و رها کردن آن در سازمانی که کسی از آن سررشتهای ندارد عملا اشتباه است. اجازه دهید این مسئله را اینگونه بیان کنیم؛ پس از اینکه سیستم حسابداری در یک سازمان راهاندازی شد، بدون هیچ آموزشی، کارکنان مجبور هستند خود نحوه کار کردن و مسائل مرتبط با آن را کشف کنند.
اما این رویکرد درستی نیست. روش صحیح آن است که قبل از ارائه سیستم حسابداری در سازمان، کارکنان سیستم را به خوبی شناخته و بعد از آن برای تعامل با مشتریان استفاده کنند.
در صورت امکان کاری کنید که کارکنان همزمان با استفاده از سیستم قدیمی با سیستم جدید نیز کار کنند و زمان لازم برای آموزش کارکنان در رابطه با سیستم حسابداری جدید فراهم آید. بدین ترتیب، در این فاصله زمانی، کارکنان هم با نحوه کار سیستم جدید آشنا میشوند و هم اینکه به کار سازمان خدشهای وارد نمیآید.
-
وسعت کسب و کار شما
یکی دیگر از نکاتی که باید در انتخاب سیستم حسابداری در نظر داشته باشید، وسعت و گستردگی کسب و کار شما است. برای مثال هنگام کار با این سیستم، آیا چندین نفر به طور همزمان برای دسترسی به اطلاعات لازم وارد سیستم میشوند؟
یا هنگام دسترسی به سیستم در یک زمان واحد، چه تعداد از کارکنان میتوانند ورود کنند؟ شما باید هنگام انتخاب سیستم حسابداری تمامی این سوالات را با دقت در نظر داشته باشید و اطمینان حاصل نمایید گزینهای که خریداری کردهاید میتواند تمامی نیازهای شما را برطرف کند.
-
دسترسی آنلاین یا آفلاین
ذخیره اطلاعات شما در فضای ابری (cloud) تا چه برایتان اهمیت دارد؟ آیا برای اجرای نرم افزار حسابداری خود نیاز به اینترنت دارید یا اینکه ترجیح میدهید آن به صورت آفلاین اجرا شود؟ مزیت اجرای آنلاین این است که افراد متعددی میتوانند از هر جایی (مثلا از منزل) به اطلاعات سیستم دسترسی پیدا کنند، در حالی که با دسترسی آفلاین حتی در صورت خرابی سیستمهای اینترنتی باز میتوانید وارد سیستم شده و با آن کار کنید.
-
مقیاس پذیری
از آنجایی که آینده نامشخص است، باید مطمئن شوید که آیا راه حلهای حسابداری نیز میتوانند همراه شما به اندازه کافی رشد کنند؟ در واقع بهتر است بگوییم آیا تجارت شما نیز به سرعت در حال گسترش است یا فکر میکنید تا چند سال آینده نیز در همین سطح و اندازه باقی بمانید؟ چه اتفاقی برای اکثر شرکتهای وابسته به صنعت شما رخ خواهد داد. پس اگر شما از ابتدا مقیاسپذیری سیستم حسابداری خود را در نظر بگیرید بعدا بسیار راحتتر میتوانید با آن مواجه شده و نیازهای شرکت را به وسیله آن به موقع پاسخ دهید.
-
توجه به بودجه
نرم افزارهای حسابداری متناسب با تمامی بودجه ها در دسترس هستند. از برنامه های عمومی گرفته تا یک پایگاه کاربردی گسترده و پیچیده. با این حال، هر چه نرم افزار تخصصیتر باشد، بودجه آن نیز افزایش مییابد. قیمت برنامه های عمومی نیز نسبت به سیستمهای تخصصی پایینتر است. به طور کلی شما باید نیازهایی را که قرار هستند با سیستم حسابداری برطرف شوند در نظر بگیرید و متناسب با آن هزینه کنید.
مزایای استفاده از یک سیستم حسابداری کارآمد
یک سیستم یا نرم افزار حسابداری کارآمد و قابل اعتماد احتمالا به سود بسیاری از مشاغل خواهد بود و کسب و کار آنان را تا حد زیادی رونق میبخشد:
- ورود ساده و سریع اطلاعات
- فرآیندها سریع، برای مثال بین فروش و صورتحساب حداقل فاصله وجود دارد.
- اتوماسیون گزارشات و تجزیه و تحلیلها برای مثال در مورد سود و زیان، بدهکاران و بستانکاران، حسابهای مشتریان، تعداد موجودی، فروش، پیشبینی و …
- اتوماسیون وظایف مفلا محاسبه حقوق، ایجاد فیش حقوقی، محاسبه مالیات بر ارزش افزوده و … .
- به حداقل رساندن خطاها در جابجایی ارقام و ثبت نادرست یا ناقص معاملات و … .
استفاده از سیستم حسابداری میتوانید با صرفهجویی در زمان و هزینه به شما کمک کرده و بینش ارزشمندی از تجارت به شما ارائه دهید. البته تمامی این نکات مثبت میتواند به انتخاب صحیح سیستم حسابداری و سرمایهگذاری برای آن وابسته باشد.
سخن پایانی
واضح است که هنگام انتخاب یک سیستم حسابداری ، ملاحظات بسیاری وجود دارند که باید در نظر داشته باشید. قبل از تصمیمگیری بهتر است که برای بررسی دقیق ویژگیهای نرم افزار حسابداری، زمان کافی را اختصاص داده و تحقیق کنید که آیا سیستم مذکور برای آنچه که کسب و کار شما نیاز دارد مناسب است یا خیر.
علاوه بر این، هر آنچه جالب به نظر میرسد نمیتواند برای کسب و کار شما مفید باشد. از این جهت برای پیادهسازی بهترین و کارآمدترین برنامه حسابداری به مواردی بیش از مشخصات استاندارد یک سیستم نیاز دارید. امید است که با بهترین تجزیه و تحلیل و نیز بررسی نکاتی که در بالا توضیح دادیم بتوانید کارآمدترین سیستم حسابداری را انتخاب کنید. از اینکه تا انتهای این مقاله از شبکه دانش فراپیام ما را همراهی نمودید کمال تشکر را داریم.