انواع مالیات در ایران
قبل از اینکه بیشتر در مورد مالیات انتقالی صحبت کنیم بهتر است با خود مالیات کمی بیشتر آشنا شویم.مالیات در حقیقت نوعی هزینه اجتماعی برای افراد یک کشور یا جامعه محسوب میگردد. این هزینه در راستای استفاده از امکاناتی است که دولت به رایگان در اختیار آنها قرار داده.پس مردم موظف اند تا با پرداخت هزینه ای آن را به دولت بازگردانند.
البته تاکنون از مالیات تعریف های مختلفی ارائه شده است، که یکی ازاین تعریف ها توسط سازمان همکاری و توسعه اقتصادی این گونه تفسیر شده است که مالیات را پرداختی الزامی و بلاعوض دانسته که باید توسط اشخاص، موسسات و دارایی ها به دولت پرداخت گردد.
البته این نکته نیز وجود دارد که نحوه دریافت مالیات در هر کشور و توسط حکومت های مختلف ممکن است با یکدیگر تفاوت داشته باشد.با فراپیام همراه باشید.
به طور کلی دو نوع مالیات در ایران وجود دارد:
۱٫مستقیم:
مالیات مستقیم شامل مالیاتی است که بر درآمد و دارایی افراد تعلق میگیرد و این نوع مالیات به صورت مستقیم توسط ماموران مالیاتی از مردم اخذ می گردند. مالیات مستقیم شامل مالیات بر درآمد و مالیات بر دارایی میشود. نمونه بارز این نوع مالیات ها مالیاتی می باشد که دولت از حقوق کارمندان خود کسر میکند.
- غیرمستقیم:
مالیات غیر مستقیم نیز همانگونه که از نامش پیداست مالیاتی است که به صورت غیر مستقیم از شهروندان اخذ میگردد. البته محاسبه کردن دقیق این نوع مالیات ها اندکی مشکل است، زیرا این نوع مالیات ها معمولاً بر قیمت کالاها و خدمات اضافه میگردند و مصرف کننده ملزم به پرداخت آنها میشود.
همچنین عوارض گمرکی و مالیات بر ارزش افزوده نیز جزو مالیات غیرمستقیم طبقه بندی میگردند.
مالیات انتقالی چیست؟
مالیات انتقالی به زبان بسیار ساده به مالیاتی گفته می شود که در حسابداری پس از شناسایی و تشخیص هزینه مالیاتی و محاسبه کردن تفاوت آن با ذخیره مالیات محاسبه می گردد، و به نام مالیات انتقالی شناخته میشود. در واقع دلیل به وجود آمدن مالیات انتقالی بر این اساس است که پس از کسر هزینه ها برای انجام اهداف حسابداری، یک نوع معافیت مالیاتی ایجاد شود.
مالیات انتقالی نسبت به اختلافات موقتی ناشی از اختلاف بین دارایی یا بدهی مالیات انتقالی در حسابداری و ارزش مالیات محاسبه میشود. در واقع مالیات انتقالی به دو دسته تقسیم میشود، دسته اول شامل بدهیهای مالیات انتقالی و دسته دوم نیز شامل داراییهای مالیات انتقالی است. اولی دارایی و دیگری بدهی مالیاتی انتقالی است.
که البته هر دو نوع مالیات انتقالی ذکر شده در ترازنامه یک شرکت ظاهر میشود. در واقع هنگامی که یک شرکت برای یک دوره مالیاتی خاص اضافه هزینه کند این هزینه اضافه می تواند به عنوان دارایی مالیات انتقالی در نظر گرفته شود اگر مالیات بیش از حد پرداخت شود یا به صورت پیش پرداخت داده شود می توان مقدار اضافه پرداخت شده را حساب کرد و در پرداختی های بعدی مالیات توسط این شرکت باید برای او مقداری تخفیف مالیاتی در نظر گرفت.
در واقع پرداخت این هزینه های اضافی و پیش پرداخت ها به منظور مالیاتی انتقالی، به این جهت است که در آینده به موجب این کار برایشان کاهش بدهی مالیاتی به همراه داشته باشد.
بدهی این نوع مالیات به تعویق افتاده نیز زمانی اتفاق میافتد که مشاغل برای یک دوره حسابداری درآمد مشخصی داشته باشند ولی این مبلغ با مبلغ مشمول مالیات که در اظهارنامه مالیاتی آورده شده است متفاوت باشد.
همچنین بخوانید : مالیات شرکت تازه تاسیس
نحوه محاسبه مالیات امتحانی:
اگر شما قصد محاسبه مالیات را دارید ابتدا باید با محاسبه کردن تفاوت های موقتی محاسبه ی خود را شروع کنید. تفاوت موقتی هم با حاصل ضرب نرخ مالیاتی محاسبه می گردد و سپس شما می توانید با توجه به عدد به دست آمده دارایی یا بدهی انتقالی خود را محاسبه کنید.
به طور کل مالیات انتقالی به این دو شیوه که در ادامه برای شما توضیح خواهیم داد محاسبه می گردد.
- روش اول روشی است که در آن شما با به دست آوردن تفاوت میان سود حسابداری و سود مالیاتی به مالیات انتقالی خود پی خواهید برد. که در این روش عددی که به دست می آورید به صورت سود و زیان برای شما نمایش داده می شود. که البته این را باید بگویم که در این نوع محاسبه ی مالیات انتقالی شما برمبنای تفاوت بین درآمدی که مشمول مالیات می شود و سودی که قبل از کسر مالیات به دست آورده اید محاسبه می شود.
- روش بعدی بر اساس میزان تفاوت بین ارزش دفتری دارایی و مبنای مالیاتی محاسبه می شود. که همانطور که از نامش پیداست شما ابتدا باید تفاوت بین ارزش دفتری دارایی و مبنای مالیاتی را بدست آورید سپس از حاصل ضرب عدد به دست آورده توسط شما میزان دارایی و بدهی مالیات انتقالی شما به دست خواهد آمد.
نتیجه گیری:
اگر بخواهم به صورت خلاصه و خیلی ساده برایتان مالیات انتقالی را شرح دهم اینگونه شروع میکنم که اگر یک شرکت در یک دوره حسابداری مالیات کمی پرداخت کرده باشد در نهایت در آینده مجبور به جبران آن می گردد، ولی چون مبلغ پرداختی کم بوده به این معنی نیست که مالیات انتقالی خود را انجام نداده است، بلکه تشخیص این است که این بدهی در یک جدول زمانی دیگر پرداخت شود.
دارایی مالیاتی نیز همانگونه که برای شما توضیح دادیم زمانی اتفاق میافتد که یک شرکت برای کاهش مالیات انتقالی در آینده اقدام به پرداخت بیش از حد مالیات کند، که در نهایت این پرداخت بیش از حد به صورت تخفیف مالیاتی به شرکت مورد نظر بازگردانده خواهد شد.
تشکر فراوان