همه چیز درباره حسابداری مالیاتی
حسابداری یک امر خطیر، دقیق و ضروری است که توجه به آن از دیرباز در بین صاحبان کسبوکار دارای اهمیت بوده است. انسانها از زمانیکه توانستند اقلام موجود برای فروش در انبارهای خود را روی لوحههای گِلی ثبت کنند، علم حسابداری هم در دنیای کسبوکار ایجاد شد.
حسابداری در دنیای امروز به بخشهای تخصصیتری تقسیم شده است که از جمله آنها میتوان به حسابداری صنعتی، حسابداری مالی، حسابداری مالیاتی و …. اشاره کرد که مدیریت همه آن ها با استفاده از نرم افزار حسابداری و مالی فراپیام قابل مدیریت است.
در این مطلب از فراپیام به بررسی حسابداری مالیاتی میپردازیم تا ببینیم این نوع از حساب و کتاب چگونه میتواند کسبوکارها، شرکتها و نهادهای بزرگ و متوسط را در جهت نیل به اهداف مالیشان یاری کند.
حسابداری مالیاتی چیست؟
علم حسابداری برای اولین بار با تلاشهای فردی به نام «لوکا پاچیولی» حدود ۴۰۰ سال پیش در کشور ایتالیا به عنوان یک رشته رسمی و آکادمیک ارائه شد.
از آن پس حسابداری به عنوان یک تخصص برای مدیریت امور مالی سازمانها در نظر گرفته شد. خوشبختانه امروزه در کشور ما نیز حسابداری در نهادهای کوچک و بزرگ بازرگانی اهمیت پیدا کرده و متخصصین حسابداری دارای جایگاه ویژهای هستند.
اما حسابداران نیز خود به گروههای تخصصی مختلف دستهبندی میشوند که یکی از تخصصیترین بخشهای حسابدرای به حسابداری مالیاتی یا «Tax Accounting» گفته میشود. در این نوع از حسابداری، تمام امور مالیاتی حاکم بر یک کشور باید مورد بررسی بخش حسابداری سازمانها قرار بگیرد.
حسابدار مالیاتی کیست؟
حسابداری مالیاتی کسی است که انجام محاسبات مربوط به مالیات را در یک سازمان برعهده دارد. افرادی میتوانند در این پًست فعالیت کنند که دارای تحصیلات عالیه در رشته مدیریت مالیاتی بوده و بر تمام مواد و تبصرههای مربوط به قوانین مالیاتی کشور تسلط داشته باشند.
گاهی حسابداران مالی شرکتها که وظیفه بررسی و ثبت اطلاعات حسابداری عمومی شرکتها را برعهده دارند، میتوانند وظیفه حسابداری مالیاتی شرکت را نیز برعهده بگیرند. البته لازم به ذکر است که حسابداران مالی تازهکار هرگز نمیتوانند امر حسابداری مالیاتی را برعهده بگیرند، چراکه این امر نیازمند سابقه و تجربه در زمینه حسابداری و امور مالیاتی است.
چراحسابداری مالیاتی برای سازمانها اهمیت دارد؟
موضوع مالیات برای تمام سازمانهای خصوصی و غیردولتی کشورها اهمیت دارد، چراکه این نهادها باید بخشی از درآمد خود را بعنوان مالیات پرداخت کنند. شرکتها به این دلیل موظف به پرداخت مالیات هستند، تا بخاطر استفاده از منابع یک کشور، هزنیه آن را پرداخت کنند تا آن منابع در دسترس سایر مردم نیز قرار بگیرد.
دولتها با گرفتن مالیات میتوانند منابع استفاده شده را دوباره احیا کرده و امکانات عمومی کشور را فراهم کنند. در واقع بخش اعظم مالیاتهای دریافتی از شرکتها برای امور زیر استفاده میشود:
- تأمین امکانات آموزش و پرورش در تمام سطوح و برای تمام افراد یک جامعه
- حفظ تمامیت ارضی یک کشور و تأمین نظامی برای نیروی دفاعی کشور
- تأمین کلیه امکانات بهداشتی و رفاهی برای عموم مردم (نظیر آب آشامیدنی، تلفن، برق، فضای سبز، امکانات تفریحی عمومی و …)
- تأمین خودکفایی کشور در زمینههای صنعتی و کشاورزی
- توسه حملونقل و گسترش راههای ارتباطی
- و …..
کلیه افراد حقیقی و حقوقی که در این کشور زندگی میکنند و با استفاده از موقعیت و امکانات موجود در آن درآمد کسب میکنند، موظف به پرداخت مالیات هستند. البته مقدار این مالیات برای افراد و کسبوکارهای مختلف بسته به گستردگی فعالیتهایشان متفاوت است. ضروری بودن پرداخت مالیات و بیشتر شدن مقدار آن بسته به بزرگی کسبوکار، عامل اصلی اهمیت آن برای شرکتها و سازمانها است.
چه کسانی میتوانند به عنوان حسابداری مالیاتی فعالیت کنند؟
حسابداری چیست ؟ شغل حسابداری مالیاتی یک شغل تخصصی و خطیر است که اشتغال به آن برای هرکسی مناسب نیست. در واقع تنها افرادی میتوانند به عنوان حسابدار مالیاتی فعالیت کنند که دارای روحیه عدالتطلب باشند و بتوانند در برابر وسوسههای موجود برای پیچاندن مالیاتی مقاومت کنند. این افراد همچنین باید بسیار بادقت و باوفا باشند تا بتوانند در جهت صحیحی به شرکت کمک کنند.
خوشبختانه علاوه بر رشته تخصصی حسابداری مالیاتی در دانشگاههای کشور، دورههای آموزش تخصصی این رشته نیز در سطح کشور بهصورت حضوری و مجازی برگزار میشود. افراد علاقمند میتوانند با شرکت در این دورهها، تخصص کافی را بدست آورده و به عنوان یک حسابدار مالیاتی مشغول به کار شوند. توصیه میشود افراد علاقمند ابتدا دانش حسابداری مالی را فرا گرفته و سپس اقدام به فراگیری حسابداری مالیاتی کنند.
حسابداری مالیاتی چگونه انجام میشود؟
یک حسابدار مالیاتی حرفهای با آگاهی و تسلط بر تمام امور مالیاتی اعم از میزان مالیات بر درآمد، انواع معافیتهای مالیاتی، محاسبه هزینههای مالیاتی و استهلاک، قرائن و ضرایب مالیاتی، تشویقهای مالیاتی، جریمههای مالیاتی و ….. اقدام به حسابرسی امور یک سازمان در زمینه پرداخت مقدار مالیات آن میکند. این اقدامات شامل موارد زیر هستند:
- آماده کردن مدارک مالیاتی برای ارائه به سازمانهای زیربط
- تکمیل کردن فرمهای مربوط به اظهارنامه مالیاتی سازمان
- آگاهی و اقدام در زمینه اعتراضی و تجدید نظرهای مالیاتی
- شامل کردن سازمان برای تشویقهای مالیاتی و جلوگیری از جریمه مالیاتی سازمان
- شامل کردن سازمان در معافیتهای مالیاتی ممکن
- جلوگیری از جرائم مالیاتی
- و ……
شرکتهای بزرگ در تیم حسابداری خود یک حسابدار مالیاتی زبده استخدام میکنند تا به صورت تخصصی امور مالیاتی آنها مورد بررسی و تحلیل قرار بگیرد. این در حالی است که شرکتهای کوچکتر تنها از یک فرد برای حسابداری امور مالی و مالیاتی خود کمک میگیرند.
البته سازمانهایی هم هستند که از خدمات شرکتهای حسابداری برای این امر استفاده میکنند. در واقع شرکتهای حسابداری به صورت تخصصی و گسترده در جهت انواع امور حسابداری به شرکتها خدمترسانی میکنند و میتوانند بسیار کمک کننده باشند. لازم به ذکر است که حسابداران امر محاسبه مالیاتی را به کمک نرمافزارهای حسابداری انجام می دهند.
نتیجهگیری
حسابداری مالیاتی به شرکتها و سازمانهای بزرگ و متوسط این امکان را میدهد تا در برابر سودهای کسب شده خود، مقدار مطلوبی را به عنوان مالیات پرداخت کنند و برای این امر دچار مشکل نشوند. آمارها نشان داده است که بخش اعظم مشکلات مربوط به مالیات در دادگاههای ایران، بخاطر ناآگاهی به امور مالیاتی کشور بوده است.
همچنین بخوانید : اصول حسابداری
بنابراین حضور حسابداران مالیاتی در شرکتها بسیار بیشتر از پیش مورد توجه و اهمیت قرار گرفته است. اگرچه سازمانهای کوچک به اندازه سازمانهای بزرگ به حسابداری مالیاتی نیاز ندارند، اما آنها نیز باید بسته به موارد مربوط به خود، بر امور مالیاتی آگاهی داشته باشند. امید ما آن است که روزی تمام مشکلات مالیاتی کشور حل شده و تمام مالیاتها به صورت عادلانه در بین کسبوکارهای کوچک و بزرگ تقسیم شود.