حسابداری مالی چیست؟ همه چیز درباره حسابداری مالی

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

حسابداری مالی

حسابداری چیست؟ حسابداری همان زبان تجارت است که به کمک آن می‌توان کلیه اطلاعات اقتصادی یک شرکت یا یک سازمان را در اختیار افراد ذینفع قرار داد. در بین تمام شاخه‌های حسابداری (حسابداری بازرگانی، مالیاتی، صنعتی، مدیریتی، مالی و …)، این حسابداری مالی است که عمومیت و اهمیت بیشتری در بین صاحبان کسب‌وکارها دارد. دانش حسابداری مالی به افراد کمک می‌کند تا کلیه اطلاعات مالی خود را به شیوه‌ای صحیح ثبت، بررسی و طبقه‌بندی کنند.

در این مطلب از فراپیام با معرفی کامل حسابداری مالی، ویژگی‌ها و چگونگی انجام آن را نیز مورد بحث و بررسی قرار خواهیم داد. لطفاً با ما همراه باشید.

حسابداری مالی یا «Financial accounting» یکی از انواع مدل‌های حسابداری است که برای ثبت و محاسبه اطلاعات اقتصادی سازمان‌ها به کار می‌رود. یک سازمان بدون داشتن واحد  مالی، نمی‌تواند به اهداف مالی خود دست پیدا کند؛

چراکه تمام جریان‌های مالی یک سازمان، از جمله حساب ‌و کتابها، بررسی‌ها، گزارشات، ترازنامه‌های مالی، اطلاعات مالیاتی، سود و زیان‌ها، قراردادهای کاری، لیست بدهکاران و بستکاران، موعد پرداخت چک‌ها، اطلاعات مشتریان و …. در سیستم‌های حسابداری یک شرکت ثبت می‌شود.

اگر حسابداری مالی نباشد، دسترسی به هیچکدام از این اطلاعات ممکن نخواهد بود. در دیگر انواع حسابداری مانند حسابداری مالیاتی یا صنعتی، اطلاعات تخصصی یک سازمان، مانند شرایط پرداخت مالیات و بهای تمام شده واحدهای تولیدی مورد بررسی قرار می‌گیرد. این در حالی است که این نوع حسابداری به‌صورتی عمومی و همه جانبه تمام اطلاعات مالی شرکت را مورد ثبت و بررسی قرار می‌دهد.

چرا حسابداری مالی مهم است؟

می‌توان گفت حسابداری مالی، اولین و ضروری‌ترین واحد حسابرسی برای تمام واحدهای خدماتی، تولیدی، پیمانکاری، بازرگانی و …. است. سایر انواع حسابداری در کنار حسابداری مالی می‌توانند خدمات افزوده و تخصصی‌تری را برای سازمان‌ها انجام دهند. البته لازم به ذکر است که حسابداری مالی با حسابداری مدیریتی رابطه تنگاتنگی دارد.

وجه تمایز این دو حسابداری در این است که تحویل اطلاعات واحد حسابداری مالی به افراد خارج از شرکت و تحویل واحد حسابداری مدیریتی برای افراد داخل شرکت است. این نوع حسابداری را اصطلاحاً «حسابداری گزارش» نیز می‌نامند. زیرا اساس کار این نوع از حسابداری، تنظیم و تحویل گزارشات مالی است.

حسابدار مالی کیست و چه وظایفی دارد؟

همه چیز درباره حسابداری مالی

یک حسابدار  کسی است که به دانش حسابداری تسلط داشته و بتواند مسئولیت خطیر حسابرسی به امور اقتصادی یک سازمان را عهده‌دار شود. یک حسابدار مالی لازم است تا به‌صورت دوره‌ای وضعیت اقتصادی شرکت را بررسی کرده و گزارش آن را به مقامات بالا تحویل دهد. یک حسابدار مالی با بررسی‌های زیر به سازمان کمک می‌کند:

  • تنظیم و بررسی گزارشات

مدیران رده‌بالای یک شرکت، ممکن است نتوانند به‌صورت مستقیم از عملکرد ضعیف پرسنل، سطح فروش ماهانه یا … اطلاعات صحیح کسب کنند. این بر عهده واحد حسابداری مالی است که کلیه ضعف‌ها، عملکرد پرنسل، سطح فروش، سود و زیان‌ها و … را به مدیران رده بالای سازمان (در قابل گزارشات مالی) ارائه دهد. این اطلاعات همچنین به عنوان اسناد معتبر مالی باید در اختیار مأموران مالیاتی و سرمایه‌گذاران قرار گیرند.

  • تعیین چشم‌انداز

تعیین چشم‌اندازهای تازه برای سازمان، در گرو اطلاعات صحیح مالی گذشته آن سازمان قرار دارد. وقتی مدیران رده بالای شرکت از عملکرد گذشته خود به خوبی آگاه شوند، می‌توانند برای آینده چشم‌اندازهای تازه‌ای تعیین کنند و در جهت رسیدن به آن‌ها، برنامه‌ریزی کنند. دستیابی به تاریخچه عملکرد مالی و اقتصادی شرکت برعهده واحد حسابداری مالی است.

  • آگاهی کامل از صورت‌ حساب‌ها

تمام اطلاعات مالی به همراه تمام جزئیات خرید و فروش‌ها، سود و زیان‌ها، مشتریان، سفارشات، حساب‌های معوقه و …. در بخش حسابداری مالی یک شرکت موجود است.

این اطلاعات برگ برنده مدیران برای اتخاذ تصمیمات جدید است. تنها به کمک این اطلاعات است که می‌توان نمودارهای عملیاتی شرکت را به حالت تعادل درآورد. همچنین اگر مشکل مالی یا حقوقی برای شرکت ایجاد شود، از روی این اطلاعات است که می‌توان موارد مشکل‌دار را تعقیب کرده و برای حل آن اقدام کرد.

حسابداری شرکت‌ها با کمک چه ابزارهایی انجام می‌شود؟

تعریف حسابداری مالی

مدیران یک شرکت باید خود بر دانش حسابداری مالی تسلط داشته باشند. البته اکثر مدیران ترجیح می‌دهند برای بخش حسابداری مالی یک کارشناس حسابداری استخدام کنند و خود به صورت نظارتی بر عملکرد وی احاطه داشته باشند.

گاهی مدیران رده بالا سازمان، خود فاقد دانش حسابداری هستند و تمام امور مربوط به آن را به حسابدار مالی خود واگذار می‌کنند. اما بهتر است خود مدیران نیز تا حدی به علم حسابداری آشنایی داشته باشند. اگرچه وجود یک حسابدار برای سازمان ضروری است، اما خود حسابدار نیز برای بررسی‌ها و گزارشات نامبرده به یک سیستم یکپارچه حسابرسی نیاز دارد. در حال حاضر کلیه عملیات حسابداری در سازمان‌های کوچک و بزرگ به کمک نرم افزار حسابداری انجام می‌شود.

نرم‌افزارهای مالی کدامند؟

نرم‌افزارهای زیادی وجود دارند که می‌توانند برای حسابداری مالی و سایر انواع حسابرسی در سازمان‌های کوچک، متوسط و بزرگ مورد استفاده قرار بگیرند. در بین تمام این گزینه‌ها، نرم‌ افزار مالی از طرفداران بیشتری برخوردار هستند. هر حسابدار بسته به امکانات نرم‌افزاری موردنیاز خود می‌تواند بهترین نرم‌افزار موجود را برای کار خود انتخاب کند.

وضعیت شغلی حسابداری مالی در کشورمان چگونه است؟

با اطمینان می‌توان گفت که هیچ رشته‌ای در کشور ما، به اندازه رشته حسابداری خواهان و بازار کار پررونقی ندارد. هرکس که حقیقتاً به امور حسابرسی در سازمان و کار با نرم‌افزارهای حسابداری موجود تسلط داشته باشد، به‌راحتی می‌تواند به عنوان حسابدار یک سازمان مشغول به کار شود.

لازم به ذکر است که در گذشته تنها سازمان‌های بزرگ و واحدهای تولیدی اقدام به استخدام حسابدار می‌کردند، اما در سال‌های اخیر حسابداری جایگاه برتری برای کسب‌وکارهای مختلف پیدا کرده است؛ به‌ طوری که امروزه هر کسب‌وکار کوچک یا بزرگ (از فروشگاه‌های کوچک گرفته تا کارخانجات بزرگ) از حسابداران برای ثبت و بررسی‌های مالی خود استفاده می‌کنند.

اگر شما نیز علاقمند به این رشته هستید و می‌خواهید به عنوان یک حسابدار مشغول به کار شوید، با فراگیری دانش حسابداری به‌صورت آکادمیک یا حتی آزاد (با استفاده از دوره‌هایی که توسط اساتید به صورت حضوری یا آنلاین در سطح کشور برگزار می‌شود) می‌توانید برای دریافت این شغل داوطلب شوید.

البته نباید بازار خوب این رشته شما را برای فراگیری آن ترغیب کند. هرکس باید براساس سلایق و علایق خود، شغل و حرفه‌اش را انتخاب کند. اگر شما به حساب‌وکتاب در سازمان‌ها علاقه دارید، حسابداری شغل مناسبی برای شما خواهد بود. اما اگر هیچ علاقه‌ای به چنین اموری ندارید، این رشته برای شما مناسب نخواهد بود.تاکید می کنیم برای حسابدار شدن حتما تلاش کنید کار با انواع نرم افزار حسابداری را یاد بگیرید.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
4 2 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو