تنخواه گردان حسابداری چیست؟
هدف از ایجاد تنخواه تأمین پول نقد کافی جهت هزینه های جزئی یک شرکت یا واحد تجاری است. تنخواه گردان حسابداری نیز کسی است که مسئول حفاظت از وجوه نقدی خُرد را داشته و رسیدها و سوابق دقیق برای پشتیبانی از کلیه معاملات را نگهداری مینماید. با بزرگ تر شدن و توسعه یافتن شرکت ها و موسسات، فعالیت های آنها نیز گسترش مییابد. هر یک از این فعالیت ها خود متشکل از هزینه هایی هستند که باید به خوبی اینها را مدیریت نمود.
در گذشته برای اینکه هزینه های فعالیت های گوناگون پرداخت شود باید مجموعه ای از فرآیندهای اداری طی میشد که این یک روند طاقت فرسا و زمانبر به شمار میرفت. اما امروزه با وجود تنخواه گردان در حسابداری در کنار نرم افزار حسابداری و مالی دیگر مشکلی در پرداخت این هزینه ها رخ نداده و به مقداری زیادی در زمان صرفه جویی میشود. در این مقاله قصد داریم در مورد تنخواه گردان حسابداری، هدف و انواع آن و … توضیح دهیم. با ما همراه باشید.
تنخواه گردان حسابداری چیست؟
تنخواه گردان حسابداری (Imprest Funds) مقداری وجه نقد است که برای استفاده در پرداخت هزینه های جانبی کنار گذاشته میشود. این وجه به طور معمول در یک صندوق ذخیره شده و توسط یک متولی که اختیار پرداخت را دارد کنترل میشود. این شخص موظف است که تمامی مدارک مبنی بر پرداخت را به صورت رسید، فاکتور یا قبض نزد خود نگه دارد.
مدارک هزینه های بسیار اندک نیز باید جمع آوری شود زیرا در پایان دوره مالی این هزینه ها هرچند که اندک بوده اند اما زمانی که با یکدیگر جمع شوند، هزینه زیادی را تشکیل خواهند داد. لازم به ذکر است که تمامی این هزینه ها باید با مدارک رسمی و روشن به حسابداری مجموعه به همراه ثبت تاریخ و هزینه پرداختی تحویل داده شوند.
تنخواه دار یا فردی که مسئول تنخواه است باید مورد تأیید هیئت مدیره شرکت قرار گیرد و فردی مورد اعتماد باشد. زیرا منابع مالی موجود در تنخواه گردان حسابداری به هیچ وجه نباید برای منافع شخصی مورد استفاده قرار گیرد.
همچنین بخوانید : اصول حسابداری
پس در تنخواه گردان حسابداری موارد زیر باید رعایت شود:
- تنخواه گردان با مقداری از پول نقد تأسیس و در حسابداری شرکت به ثبت میرسد.
- هرگونه هزینه ای که از طریق تنخواه گردان پرداخت میشود باید با رسید مستند توأم باشد.
- برای حفظ تعادل ثابت، این صندوق به طور منظم با رسیدهای پرداختی مجددا پُر میشود.
- تنخواه گردان از نظر هرگونه اختلاف بین وجه نقد مورد انتظار (بر اساس اسناد) و وجه نقد واقعی از نزدیک کنترل میشود تا مغایرتی میان این دو وجود نداشته باشد.
چه هزینه هایی زیر مجموعه تنخواه گردان حسابداری قرار میگیرند؟
مواردی که تنخواه به آنها تعلق میگیرد، بسته به وسعت شرکت متفاوت هستند. از جمله:
- صدور کارتها؛
- هزینه های مربوط به وعده های غذایی مانند صبحانه، نهار، چای و سایر خوراکی ها؛
- خرید انواع اقلام مصرفی یا تزیینی؛
- بازپرداخت هزینه هایی که کارمندان از خودشان برای انجام کاری خرج کردهاند.
مزایای تنخواه گردان حسابداری
مهم ترین مزیت تنخواه گردان مدیریت هزینه های اندک هر شرکت است. با این روش، درآمدها و هزینه های غیر جزئی شرکت هدر نخواهد رفت و دیگر در پایان سال هنگام جمع بندی صورت های مالی ، دیگر با انبوهی از هزینه های کوچک مواجه نخواهید شد. از سایر اهداف تنخواه حسابداری میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
- تنخواه گردان با مدیریت هزینه های شرکت، بار هزینه های جزئی و مکرر را از دوش حسابداری برمیدارد.
- با این روش، کل هزینه های جزئی را میتوان به راحتی تشخیص داده و آنها را ثبت کرد و در نتیجه در بسیاری موارد صرفه جویی نمود.
- هزینه های جزئی شرکت با سرعت و دقت بیشتری با تنخواه گردان حسابداری کنترل میشوند.
- هزینه های مهم و ضروری که برای پرداخت آنها امکان دسترسی بانک نیست را میتوان از تنخواه پرداخت نمود.
- حجم عملیات های پرداخت و به دنبال آن حجم کار حسابداری در یک شرکت با استفاده از تنخواه به طور محسوسی کاهش مییابد. از آنجایی که پرداخت های بانکی، سرعت در پرداخت را کاهش داده و عملیات حسابداری را پیچیده تر و طولانی تر مینماید، تنخواه میتواند فشار را از روی مجموعه حسابداری تا حدی کم کند.
- مدیریت کنترل پول نقد برای هزینه های نقدی و جزئی شرکت با استفاده از تنخواه گردان حسابداری بسیار آسان میشود.
انواع تنخواه گردان
تنخواه گردان به انواع تنخواه گردان متغیر. ثابت، تعهدی، نقدی، اصلی و فرعی تقسیم میشود. در ادامه ما در مورد دو نوع مهم تنخواه یعنی ثابت و متغیر توضیحاتی را برای شما ارائه خواهیم داد.
۱٫ تنخواه متغیر: در این نوع تنخواه گردان، مدیر شرکت مبلغی را به عنوان تنخواه در نظر میگیرد که هزینه های شرکت بر اساس این مبلغ تأمین میشوند. هنگامی که پایان سال مالی فرا رسید، مسئول تنخواه گردان یا تنخواه دار باید اسناد و رسیدهای پرداخت هزینه ها را به همراه مبلغی که باقی مانده است به حسابداری تحویل دهد.
۲٫ تنخواه ثابت: در تنخواه گردان ثابت، مدیر امور مالی شرکت، مبلغ معینی را با توجه به هزینه های شرکت در هر ماه در نظر میگیرد. تنخواه دار نیز باید در یک زمان مشخص، خریدهای مرتبط با نیاز شرکت را به حسابداری تحویل دهد. در پایان هر دوره مالی تنخواه دار موظف است خلاصه ای از پرداخت های مال قبل را ارائه دهد.
همچنین بخوانید : پر درآمد ترین شاخه حسابداری
تفاوت تنخواه گردان و صندوق در چیست؟
تنخواه گردان و صندوق در موارد دیگر با یکدیگر متفاوت هستند:
– حساب تنخواه در اختیار شخصی است که مسئول خرید بوده و به آن تنخواه دار میگویند. تنخواه دار به طور کامل با فرآیند خرید در ارتباط است و خرید و ملزومات آن بر عهده او میباشد. اما فردی که حساب صندوق را اداره مینماید مسئول خرید نمیباشد.
– زمانی که بودجه در حساب تنخواه گردان تمام شود، مجددا تسویه و شارژ میشود. اما در حساب صندوق چنین فرآیندی وجود ندارد.
– برای تنخواه گردان حسابداری یک سقف مجاز توسط مدیر شرکت تعیین میشود و این هزینه تعیین شده باید با توجه به هزینه های موجود خرج شود اما در حساب صندوق محدودیتی وجود ندارد.
– تنخواه دار تحت هیچگونه شرایطی مجاز به دریافت وجه نمیباشد. و تنها میتواند در حدود اختیاراتی که دارد اقدام به پرداخت وجه نماید. اما کاملا مشخص است که عملیات دریافت جزء وظایف یک صندوقدار بوده و این کار از طریق حسابداری صورت میگیرد.
– پرداختی های صندوق باید به طور روزانه ثبت شوند اما پرداختی های تنخواه گردان در هنگام واریز هزینه ها ثبت میشوند.
جمعبندی
تنخواه گردان حسابداری چیست؟ وجه نقدی است که مدیر شرکت آن را برای هزینه های جزئی و تسهیل در انجام امور روزمره شرکت در نظر میگیرد. این وجه نقد در یک بازه زمانی معین در اختیار تنخواه دار قرار میگیرد تا او بتواند به خرید و سایر امور رسیدگی نماید.
تنخواه دار باید تمامی هزینه های پرداختی را ثبت و در انتهای یک دوره معین به همراه اسناد رسمی آنها به حسابداری تحویل دهد. به طور کلی هدف از تنخواه حسابداری، کاهش حجم عملیات پرداختی شرکت، تسهیل و سرعت بخشیدن به پرداخت های ضروری و جزئی و افزایش کنترل وجوه نقد است.