حسابرسی داخلی چیست و چه کاربردی برای سازمانها دارد؟
امروزه با گسترش شرکتهای بزرگ و استخدام نیروهای نامحدود، داشتن یک حسابرس داخلی که امور حسابداری و نظارت بر هزینهها وحقوق پرداختی را انجام میدهد، یکی از مهمترین مسایل برای ادارات مالیاتی محسوب میشود همچنین که باتوجه به شرایط کاری در هر شرکت، ادارات بزرگتری مانند اداره امور وزارت کار، تامین اجتماعی یا اداره مالیات بر آن شدند که برای پایین آوردن سطح شکایات از شرکت ها و ادارات دولتی و همچنین پایین آوردن اختلافات مالی هر شرکت در انتهای سال مالی، حسابرسی داخلی را استخدام کنند که بتوانند کیفیت کار هر شرکت را بهتر اداره کنند.
این فرد به کارهای شرکت رسیدگی میکند و امورات مالی را بهدرستی نگاه میاندازد تا اشتباهی ایجاد نشود. در صورتی که حسابرس کارش را درست انجام ندهد ممکن است شرکت متحمل ضررهای مالی زیادی شود. حال باید دید که این فرد چه نقش مهمی را ایفا میکند؟
وظیفه یک حسابرس داخلی چیست؟
این روزها حسابداری و حسابرسی بهعلت درآمدزایی و گستردهتر شدن شرکتها و البته ازدیاد ادارات خصوصی و شرکتهای دولتی و نرم افزار های حسابداری یکی از رشتههای پرتقاضا درهر کجای جهان است و حسابرسان علاوه بر اینکه باید افراد کاربلد و حرفهای در شغل خود باشند، چشم و گوش شرکتها و ادارات نیز به حساب میآیند.
یک حسابرس داخلی اصولا از طرف شرکتها یا ادارات بزرگتر استخدام شرکتهای کوچکتر یا زیرمجموعه میشود و لزوما کاری با بخش مالی شرکت مورد استخدام نخواهد داشت. حسابرسهای داخلی به دنبال شناسایی هرگونه نقص در عملکرد مالیاتی وایجاد نظم وکنترل در شرکت های داخلی هستند.
همچنین که حسابرسان داخلی به منظور حفظ سلامت اقتصادی یک کشور یا یک جامعه در برابر فسادهای مالیاتی افرادی سودجو و جلوگیری از این ضررهای اقتصادی، ابتدا برای کشور و افراد جامعه و بعد برای ادارات و شرکتها افرادی مهم بهحساب میآیند.
ماهیت حسابرسی داخلی و نقش آنها در سازمان و الزامات مربوط به تمرین حرفهای در چارچوب یک دیدگاه بیطرفانه و عینی است. آنها ابتدا باید مستقل ازعملیاتی که انجام میدهند ارزیابی و سپس به بالاترین سطح مسئول در یک سازمان گزارش مالیاتی ماهانه یا سالانهی خود را تحویل دهند.
همینطور وظیفهی حرفهای حسابرسان داخلی شرکتها اعلام ترازنامههای سالانه به مدیران ارشد و هیئت مدیره یا هیئت امنای داخلی حسابداری و یا کمیتههای حسابرسی است. که برای موثر بودن روند این فعالیتها حسابرسان داخلی باید افراد واجد شرایط، ماهر و باتجربه باشند که بتوانند مطابق با آیین نامه اخلاقی و استانداردهای بین المللی کار کنند.
ارزش حسابرسان برای سازمانها و ادارات چیست؟
همانطور که پیش تر توضیح داده شد حسابرسان داخلی با مسائلی سروکار دارند که اساسا برای بقا و شکوفای هر سازمانی مهم است. برخلاف حسابرسانی که، فراتر از خطرات و بیانیههای مالی به موضوعات گستردهتری مانند شهرت سازمان، رشد و تاثیر آن بر محیط و نحوه برخورد با کارکنان خود می پردازند.
همچنین بخوانید : تفاوت حسابداری با حسابرسی
در مجموع باید دانست که حسابرسی داخلی به سازمانها برای موفقیت و دوام بیشتر برای نگه داشتن شرکت برای موسسین آن مجموعه با استفاده از دقت مداوم و اطمینان خاطرشان کمک میکند. که این اطمینان کار شامل گفتن به مدیران و روسای شرکت است، سپس، بهبود آن سیستم ها و فرایندها در صورت لزوم ، کمک مشاوره حسابداران را شامل می شود.
ارزیابی و مدیریت چگونه برطرف کردن ریسک در شرکتها
ایجاد حرفهی حسابرسی داخلی، بر اساس بازخوردهای مربوط به ارزیابی سازمانها و مدیریت ریسک آن سازمانها بنا شده است.
زیرا که همهی سازمانها با خطرات کوچک و بزرگی روبرو هستند. به عنوان مثال، خطرات یا شکایاتی مانند شکایت ازاعتبار سازمان درصورت بروزرفتارهای نادرست با مشتریان، خطرات بهداشتی و ایمنی، خطرات شکست نابههنگام برای تامین کنندهها و خطرات مرتبط با عدم موفقیت در بازار یا امنیت سایبری و خطرات مالی برای نامگذاری برخی از زمینه های اصلی و غیره…
به همین دلیل رمز موفقیت یک سازمان برای به سرانجام رساندن اهداف آن مجموعه و راههای موثر برای پیشگیری از این خطرات، استخدام یک حسابرس معتبر است که میتواند کمک بسیار زیادی بر روند ارزیابی وچگونگی مدیریت ریسک در شرکتها، همچنین کیفیت بخش مدیریت در سیستمهای کنترل داخلی و شرکتی را در تمام بخشهای سازمان ارزیابی کرده و بصورت مستقل از تیم حسابداری، به بالاترین سطح مدیریت اجرایی در شرکت،موسسه یا به کمیته حسابرسی داخلی یا هیئت مدیرهی آن مجموعه ارائه دهد.
بنابراین، به عنوان مثال اگر یک مدیر درمورد یک حوزه مسئولیت خاص نگران باشد، حسابرس داخلی می تواند به شناسایی و روند پیشرفتها کمک کند.
مهارتهای لازم برای دستیابی به شغل حسابرسی چیست؟
لازم به دانستن است که مانند تمام مشاغل، دستیابی به شغل حسابرسی داخلی نیز، مهارتهای خاص خود را میطلبد و شرایط خاص خود و همچنین استانداردهای فنی و آیین نامههای عملی خود را دارد که اینها همه از طریق نهادهای حرفهای حسابرسی یا موسسههای حسابرسی داخلی ارائه می شود.
بنابراین حسابرسان داخلی در سراسر جهان بهدنبال مجموعه ای از اصول اساسی مانند اصول حسابداری و همچنین مورد توافق اصلهای جهانی هستند.
اما همچنان که مهارتهای مالی حسابداران بسیار مفید است، برای انجام کارهای خود بهصورت دقیق و بهطور موثر، حسابرسان داخلی باید سطح بالایی از مهارت و دانش حسابرسی داخلی فنی را داشته باشند. آنها همچنین باید از مهارت ارتباط عمومی و مهارت مذاکره قوی برخوردار باشند.
مراحل چرخه حسابرسی کدامند؟
حسابرسی داخلی در مراحل مختلفی تقسیم بندی شده است که در ادامه به آن اشاره شده است :
مرحله برنامه ریزی و آماده سازی حسابرسی:
آماده سازی حسابرسی، شامل برنامه ریزی برای همه مواردی است که از قبل توسط طرف های ذینفع انجام میشود، مانند حسابرس، حسابرس اصلی، مشتری و مدیر برنامه حسابرسی، به این دلیل که این اطمینان حاصل شود که حسابرسی با اهداف مشتری مطابقت دارد.
این مرحله از حسابرسی با تصمیم برای انجام حسابرسی آغاز میشود و با شروع مرحله حسابرسی نیز به پایان میرسد
اجرای روند حسابرسی:
مرحله اجرای حسابرسی را اغلب “کارهای میدانی” مینامند.
محتوای این بخش، جمع آوری اطلاعات حسابرسی است و دوره زمانی از ورود به محل حسابرسی تا جلسه خروج را پوشش میدهد.
این فعالیتها شامل: روندهای متعددی ازج مله مدیریت حسابرسی در محل، ملاقات با فرد ممیز، درک روند و کنترلهای سیستم و همچنین تأیید عملکرد این کنترلها، برقراری ارتباط بین اعضای تیم و برقراری ارتباط با شخص ممیز است.
گزارش حسابرسی: هدف از گزارش حسابرسی ابلاغ نتایج تحقیق است. در این گزارش باید دادههای صحیح و روشنی ارائه شود که به عنوان کمک مدیریتی در پرداختن به موضوعات مهم سازمانی موثر باشد.
فرآیند حسابرسی ممکن است هنگامی که گزارش توسط حسابرس اصلی صادر میشود یا پس از انجام اقدامات پیگیری، پایان یابد.
پیگیری و تعطیلی روند حسابرسی: طبق استاندارد وقتی تمام فعالیتهای برنامه ریزی شده حسابرسی انجام شده باشد، یا در غیر این صورت با مشتری حسابرسی توافق شده باشد، حسابرسی داخلی به پایان می رسد.
ترازنامه مالیاتی چیست؟
ترازنامه مالیاتی، ارزیابی صحت اطلاعات موجود در ترازنامهی سالیانه شرکتها است.این ترازنامه شامل تعدادی چک، براساس چک لیست حسابرسی ترازنامه حسابرس است، زیرا حسابرسان این ارزیابی را بر اساس اسناد ومدارک پشتیبانی انجام می دهند.
پس از حسابرسی ترازنامه، شرکت یا موسسه میتواند از تجزیه و تحلیلها برای تشخیص بینظمی یا ضعف در سیستم و یا نرم افزار مالی شرکت خود استفاده کند.
همچنین بر اساس این ترازنامه، حسابرسان ارقام موجود در ترازنامه فعلی را با اعداد ترازنامه دوره قبل مقایسه می کنند. اگر بین صورتهای مالی تفاوت قابل توجهی وجود داشته باشد، حسابرسان بیشتر در این سوابق جستجو میکنند تا سعی کنند دلیل رضایت بخشی برای تغییرات پیدا کنند.
به عنوان مثال، اگر ارزش حسابهای پرداختنی افزایش چشمگیری داشته باشد، حسابرسان سعی میکنند دلایل این افزایش را تعیین کنند. آنها بررسی خواهند کرد که آیا این دلایل در متن کسب و کار منطقی است یا خیر.
جمع بندی
حسابرس داخلی فردی بسیار مهم و تاثیرگذار است که در واقع راه ارتباطی حسابرسان با مدیران است. این فرد بهطور مستقیم حسابها را محاسبه نمیکند بلکه حسابهای انجام شده را مورد بررسی قرار میدهد تا با پیداکردن نقصها از فساد جلوگیری کند و آن را به سمع و نظر مدیران برساند. حسابرسان داخلی باید پیش از استخدام در یک شرکت مهارتهای لازم را کسب کنند که در آنها فنون مذاکره نیز قید شده است.