وب سرویس چیست و چگونه به یک پارچه سازی کمک میکند ؟
به طور عامیانه وب سرویس یک نظام نرم افزاری بوده که با استفاده از بستر شبکه مبتنی بر وب ، داده ها و اطلاعات را از یک مبدا به مقصد دیگری منتقل می نماید. برای مثال تصور کنید شما در یک اپلیکیشن موبایلی در حال خرید از وب سایت یک فروشگاه آنلاین هستید ، این فروشگاه قیمت محصول مورد نظر شما را هم زمان از وب سرویس و API چند سایت مثل آمازون و والمارت و… استعلام گرفته و به شما نشان میدهد.
برای دریافت قیمت محصول مورد نظر شما ، وب سرور این فروشگاه میبایست به آمازون متصل شده و قیمت کالا را دریافت نموده و در وب سایت به شما نمایش دهد.
بنابراین بهترین راه این است تا با استفاده از API های مبتنی بر شبکه این داده ها بین دو وب سرور فروشگاه و وب سرور آمازون جابه جا شوند. هر دوطرف این ارتباط (فرستنده-گیرنده) سرورها و کامپیوترها هستند.
ممکن هست مفاهیمی چون وب سایت ، وب سرور ، وب سرویس یا API برای شما کمی نامفهوم باشند بنابر این توضیحات زیر را با دقت بخوانید:
وب سایت از نظر تبادل اطلاعات شبیه وب سرویس بوده ، یعنی بر بستر پروتکل های شبکه ای داده ها را منتقل می کند. اما تفاوت آن با وب سرویس این است که دارای رابط کاربری مبتنی بر HTML بوده و شما میتوانید با آن در مرورگر خود کار کنید.
اما در وب سرویس فقط یک رشته طولانی از کدهای XML یا Json قابل مشاهده است که برای نقل و انتقال داده ها بین دوماشین استفاده میشود و رابط کاربری ندارد.
API ها هم مانند وب سرویس ها دارای کدهایی بوده که قابل فهم برای ما نمی باشند و بیشتر با هدف انتقال داده ها بین دو ماشین بر روی بستر شبکه و اینترنت طراحی شده اند. تفاوت وب سرویس با API در این است که در API ها متدهایی در نظر گرفته شده که میتوانید داده های را ذخیره به روز رسانی و حذف و لیست کنید.
اگر چه این امکان در وب سرویس ها وجود دارد اما در اینجا خود برنامه نویس با استفاده از دستورات Put , Get , Post داده ها را ویرایش و ایجاد و حذف میکند.
در نهایت ، وب سرور به سخت افزاری گفته میشود که وظیفه انتقال داده را بین ماشین مبدا و مقصد در شبکه اجرا میکند. این داده ها کدهای یک وب سایت بوده و یا داده های یک وب سرویس یا API میباشد. حال مجددا پاراگراف اول این مقاله را با هم مرور میکنیم :
“شما در یک اپلیکیشن موبایلی در حال خرید از وب سایت یک فروشگاه آنلاین هستید ، این فروشگاه قیمت محصول مورد نظر شما را هم زمان از وب سرویس و API چند وب سایت مثل آمازون و وال مارت و… استعلام گرفته و به شما نشان میدهد.
برای دریافت قیمت محصول مورد نظر شما ، وب سرور این فروشگاه میبایست به آمازون متصل شده و قیمت کالا را دریافت نموده و در وب سایت به شما نمایش دهد.
بنابراین بهتررین راه این است تا با استفاده از API های مبتنی بر شبکه این داده ها بین دو وب سرور فروشگاه و وب سرور آمازون جابه جا شوند.هر دوطرف این ارتباط (فرستنده-گیرنده) سرورها و کامپیوترها هستند.”
اهمیت یکپارچه سازی داده ها :
با ورود وب سرویس ها به دنیای فناوری اطلاعات عملیات یکپارچه سازی داده ها دچار تحول بیشتری شد و به سرعت گسترش دهندگان نرم افزار و متخصصان داده ها با استفاده از این ابزارها داده ها را از نقطه ای به نقطه دیگر منتقل می کردند.
امروزه ابزارهای یکپارچه سازی داده ها به روزتر و ساده تر شده اند، و قابلیت هایی جهت یکپارچه سازی داده ها بر بستر وب را در خود جای نهادند.
تصور کنید در یک کسب و کار بزرگ که انبارهای آن در شهرهای ساحلی مثل بندرعباس ، بوشهر و دبی و کراچی بوده و دفاتر فروش آن در شهر های تهران و تبریز و اصفهان و مشهد و بغداد می باشد اگر اطلاعات و موجودی انبارها به روز نباشد چه مشکلاتی در بخش فروش و پیش فروش محصولات رخ می دهد.
ضمن اینکه باید در نظر داشت هر کدام از این دفاتر و انبارها با توجه به اینکه در یک کشور دیگری مستقر شده اند باید از نرم افزارهایی استفاده کنند که با زبان و سیاست های مالی دولت ها در یک راستا بوده و رابط کاربر پسندانه ای را داشته باشند.
بنابراین همگام سازی داده ها و یکپارچه کردن اطلاعات میتواند در این میان به توسعه و رشد کسب و کار کمک شایانی داشته باشد.
امروزه ابزارها و روش های متعدد یک پارچه سازی اطلاعات از طرف غول های نرم افزاری معرفی شده اند که میتوانند با ارتباط با پایگاه های داده ای متفاوت و ارتباط با وب سرویس ها و اعمال پردازش ابری به شما خدمت رسانی کنند که در زیر به طور مختصر معرفی میشوند:
۱- Zapier
Zapier یک نرم افزار ادغام و اتوماسیون داده است که به کاربران امکان می دهد برنامه های وب (از طریق آن داده ها) ادغام شوند ، گردش کار را به صورت خودکار انجام دهند و کارهای بیشتری انجام دهند.
کاربران می توانند بیش از ۱۰۰۰ برنامه وب مانند Google Docs Slack و Quickbooks را ادغام کنند و به صورت یکپارچه اطلاعات و داده ها را در برنامه ها منتقل کنند. با استفاده از وب سایت های Mopinion می توانید داده های بازخورد کاربر Mopinion را با Zapier ادغام کنید.
قیمت گذاری: این برنامه با ویژگی های اصلی رایگان است ، ولی برای استفاده از سایر امکانات پکیج یندی دارد که ار ماهیانه ۲۰ دلار شروع می شود.
۲- IFTTT
If This Then That (یا IFTTT) یک برنامه کاربردی مبتنی بر وب است که به کاربران امکان می دهد زنجیره های اتوماسیون بین برنامه های دیگر و سرویس های وب مانند Gmail ، Facebook و Google Drive ایجاد کنند.
هر سری اتوماسیون به یک اپلت گفته می شود که زنجیره خاصی از وقایع را در برنامه های شما انجام می دهد. در حال حاضر حدود ۵۴ میلیون اپلت IFTTT وجود دارد که می توانند برای اتصال چندین برنامه به کارهای خودکار استفاده شوند.
قیمت گذاری: رایگان
۳- Microsoft sql server Integration service
سرویس ادغام سرور SQL (SSIS) جزئی از نرم افزار پایگاه داده Microsoft SQL Server است که می تواند برای اجرای طیف گسترده ای از کارهای مهاجرت داده استفاده شود. SSIS ابزاری برای انبارداری سریع و انعطاف پذیر داده است که برای استخراج داده ها ، بارگیری و تحول مانند تمیز کردن ، جمع کردن ، ادغام داده ها و غیره استفاده می شود.
انتقال اطلاعات از یک پایگاه داده به پایگاه داده دیگر را آسان می کند. SSIS می تواند داده ها را از طیف گسترده ای از منابع مانند پایگاه داده های SQL Server ، فایل های اکسل ، پایگاه داده های Oracle
و DB2 و غیره استخراج کند. SSIS همچنین شامل ابزارهای گرافیکی و جادوگران برای انجام توابع گردش کاری مانند ارسال پیام الکترونیکی ، عملیات FTP ، منابع داده و مقصد است.
۴- Oracle Data Integrator
Oracle Data Integrator (ODI) محصولی نرم افزاری برای ادغام داده از اسناد اوراکل است . ” Oracle Data Integrator یک روش طراحی اعلانی جدید برای تعریف فرآیندهای تبدیل داده ها و ادغام داده ها ارائه می دهد ، و در نتیجه توسعه و نگهداری سریع تر و ساده تری را بر اساس یک معماری منحصر به فرد رقم می زند Oracle Data Integrator (ODI) نه تنها بالاترین سطح عملکرد ممکن را برای اجرای فرآیندهای تبدیل داده و اعتبار سنجی تضمین می کند ، بلکه همچنین مقرون به صرفه ترین راه حل موجود امروز است. “
اصول یک پارچه سازی در فراپیام :
شرکت مهندسی نرم افزار فراپیام به کمک محصول نرم افزار حسابداری خود اقدام به ارائه وب سرویس ها وAPI مبتنی بر اصول و مفاهیم سرویس گرایی SOA نموده که منطبق بر چهارچوب های نرم افزارهای MRP – ERP بوده و براساس فرآیندهای مورد نظر مشتری آماده خدمت رسانی می باشد.
این ماژول بخشی از محصول یکپارچه فراپیام می باشد و در سازمانهایی که نیاز به یکپارچه سازی داده ها دارند ، میتواند نقش میانی را ایفا نموده و همزمان با چندین نرم افزار با کدینگ مختلف و بدون محدودیت جغرافیایی بر بستر وب خدمت رسانی نماید.
برای اطلاعات بیشتر میتوانید به صفحه وب سرویس های یکپارچه فراپیام مراجعه نمایید.
سخن آخر :
همراهان عزیز فراپیام در صورتی که برای شما هم دغدغه ی اتصال و یکپارچگی سیستم ها وجود دارد مشکلات و مسائل خود را با ما در میان بگذارید.