CSS چیست و در چه زمینه‌ای از CSS استفاده می‌شود؟

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

CSS چیست و در چه زمینه‌ای از CSS استفاده می‌شود؟

css

ممکن است وقتی با صفحات زیبا و مرتب یک وبسایت روبرو می‌شوید، کنجکاو شوید تا بدانید چنین صفحاتی چگونه ایجاد شده‌اند. قطعاً اجرای هر عنصر برای زیباسازی ظاهر سایت‌ها به زبان برنامه‌نویسی آن مربوط می‌شود.

چندین زبان برنامه‌نویسی تحت وب وجود دارد که یکی از آن زبان‌ها مسئولیت زیباسازی عناصر وبسایت‌ها را بر عهده دارد؛ در واقع به آن زبان CSS گفته می‌شود. در این مطلب می‌خواهیم به‌صورت جامع به بررسی این زبان برنامه‌نویسی بپردازیم و ببینیم که حقیقتاً CSS چیست و چه کاربردهایی دارد. اگر شما هم به برنامه‌نویسی و ایجاد وبسایت علاقه‌مند هستید، این مطلب را از دست ندهید.

CSS چیست؟

قبل از هر چیز لازم است بدانیم که مخفف CSS چیست؛ اگر حروف ابتدای عبارت «Cascading Style Sheets» را کنار هم قرار دهیم، نشان CSS ایجاد خواهد شد که به معنای «صفحات استایل آبشاری» است. به سی‌اس‌اس، استایل آبشاری می‌گویند، چون اگر کدهای آن بر روی یک عنصر اعمال شود، آن کد بر روی دیگر فرزندان و زیرمجموعه‌های آن عنصر نیز اعمال می‌شود.

بنابراین اگر یک برنامه‌نویس قصد داشته باشد تا تمام کادرهای موجود در صفحه خود را با استایل خاصی نمایش دهد، تنها با قرار دادن یک کد سی‌اس‌اس در ابتدای دستور کادرها، استایل موردنظر بر تمام کادرهای موجود در صفحه تأثیر می‌گذارد.

قطعاً بازدید از یک خانه‌ی زیبا بسیار لذتبخش‌تر از بازدید از یک خانه‌ی قدیمی با دکوراسیون کهنه و زشت است. این امر در دنیای وب نیز صدق می‌کند و به همین دلیل، همگی ما بازدید از وبسایت‌های زیبا را به وبسایت‌های ساده و خشک ترجیح می‌دهیم.

اگر می‌خواهید بدانید CSS چیست، در نظر داشته باشید که CSS دقیقاً در نقش یک دکوراسیون زیبا برای خانه‌ها عمل می‌کند. در واقع CSS عامل اصلی زیباسازی یک وبسایت است.

چرا استفاده از Css  اهمیت دارد؟

دنیای برنامه‌نویسی را اگر به پیکر یک انسان تشبیه کنیم، Css پوست، گوشت و البته لباس‌های یک انسان خواهد بود. انسان بدون داشتن گوشت و استخوان، تنها یک اسکلت خالی است. یک وبسایت هم بدون Css تنها بدنه‌ای خالی است که یک مشت نوشته و خط آن را پر کرده‌اند.

به کمک سی‌اس‌اس است که می‌توان پوست و گوشت را به اسکلت سایت بخشید و البته یک کت‌وشلوار شیک هم به آن اضافه کرد! در نظر داشته باشید که یک وبسایت هرچقدر هم هسته قدرتمندی داشته باشد، با سرعت بالا بارگذاری شود و مطالب کاربردی و مفیدی در آن وجود داشته باشد، بدون وجود Css هیچکس حوصله‌ی بازدید از آن را نخواهد داشت.

پس هر برنامه‌نویسی که در زمینه‌ی طراحی وبسایت فعالیت می‌کند، باید بر این زبان نیز تسلط کامل داشته باشد.

برای یادگیری Css از کجا شروع کنیم؟

اگر شما یک فرد مبتدی هستید و هنوز فعالیت حرفه‌ای خود در زمینه طراحی وب را آغاز نکرده‌اید، نمی‌توانید آموزش خود را با Css آغاز کنید، چراکه فراگیری این زبان، یک پیش‌نیاز مهم دارد. اگر بخواهیم کل عملکرد یک وبسایت را طبقه‌بندی کرده و زبان‌های موردنیاز برای اجرای آن را نام ببریم، طبقه‌بندی ما به شکل زیر خواهد بود:

  • محتوا «Content»

هر وبسایت با منظور ارائه‌ی یک سری محتوا و اطلاعات خاص ایجاد می‌شود. برای مثال، کسی که یک وبسایت خبری دارد، محتوای خبری خود را در سایتش منتشر می‌کند؛ همچنین وبسایت‌های آموزشی، سرگرمی و …. نیز بسته به موضوع خاصی که دارند، محتوای متفاوتی را بر روی وبسایت خود بارگذاری می‌کنند. این محتوا به کمک کدهای زبان برنامه‌نویسی تحت وب اچ‌تی‌ام‌ال یا HTML ایجاد می‌شوند.

  • نمایش «Presentation»

گفتیم که محتوای یک سایت هرچقدر هم که خوب باشد، اگر ظاهر و استایل مناسبی نداشته باشد، هیچکس دوست ندارد تا محتوای خشک آن را مطالعه کند. پس دومین مرحله‌ و دومین بخش طراحی سایت به نمایش زیبای آن مربوط می‌شود که این وظیفه برعهده‌ی کدهای زبان برنامه‌نویسی تحت وب Css ایجاد خواهد شد.

  • رفتار «Behavior»

برخی از وبسایت‌ها تنها محتوای خود را به کاربران نشان می‌دهند، اما اکثریت سایت‌ها امکان تعامل کاربر با صفحات خود را ایجاد می‌کنند؛ برای مثال، شما پس از خواندن یک مطلب می‌توانید نظر خود را درباره آن بنویسید یا در سایت موردعلاقه خود عضو شوید. این تعامل به همراه سایر رفتارهای فراتر از متن یک وبسایت به کمک زبان برنامه‌نویسی تحت وب جاوا اسکریپت یا JavaScript ایجاد می‌شود.

با توجه به توضیحاتی که عنوان شد، فراگیری زبان HTML قبل از فراگیری Css قرار دارد. بنابراین بهتر است قبل از اینکه بدانید CSS چیست و چگونه می‌توان کدهای آن را اجرا کرد، باید با شیوه اجرای کدهای اچ‌تی‌ام‌ال آشنایی پیدا کنید.

ویژگی‌های برتر Css کدامند؟

css۳

در تعریف css به خاصیت آبشاری این زبان اشاره کردیم؛ بنابراین اصلی‌ترین ویژگی سی‌اس‌اس را می‌توان اجرای همه‌جانبه‌ی آن بر روی تمام عناصر موجود در صفحه را در نظر گرفت. دیگر ویژ‌گی‌های این زبان به قرار زیر هستند:

  • Css یک زبان فرانت‌اِند (Front End) است
    هر تکنولوژی که بتواند روی گرافیک و ظاهر وبسایت‌ها تاثیر بگذرد بدون اینکه در عملکرد آن خلل ایجاد کند، تحت تکنولوژی فرانت‌اِند اجرا می‌شود که css یکی از زبان‌هایی است که از این قابلیت پشتیبانی می‌کند.
  • امکان ایجاد جلوه‌های جذاب برای وبسایت‌ها
    سی‌اس‌اس به برنامه‌نویسان کمک می‌کند تا جلوه‌های تصویری و انیمیشن‌های جذابی به صفحات خود اضافه کنند. حتی برخی از دستورات این زبان می‌توانند کل ساختار یک صفحه را دچار دگرگونی کرده و باعث زیباتر شدن آن شوند.
  • جلوگیری از کثیف‌نویسی کدها
    ساختار آبشاری سی‌اس‌اس باعث می‌شود تا یک کد تنها یک بار نوشته شده و سپس بر روی تمام عناصر موجود در صفحه اعمال شود. این قابلیت از نوشتن دوباره کدها و نامرتب شدن خط‌کدها جلوگیری می‌کند.

علاوه بر موارد فوق، بهبود بخشیدن به سرعت وبسایت و نگه‌داری آسان کدها نیز از دیگر ویژگی‌های این زبان تحت وب هستند.

Css چه محدودیت‌هایی دارد؟

تا به اینجا تقریباً می‌دانیم CSS چیست و چه ویژگی‌هایی دارد، اما جالب است بدانید که این زبان برنامه‌نویسی، علی‌رغم تمام مزایای خود، محدودیت‌هایی هم دارد که اشاره به آن‌ها خالی از لطف نیست. چراکه شناخت محدودیت‌های CSS به شما کمک می‌کند تا با درک بالاتری به سراغ آموزش آن بروید. پس محدودیت‌های سی‌اس‌اس به قرار زیر هستند:

  • تفاوت عملکرد در مرورگرهای مختلف
    تجزیه کردن کدهای css توسط مروگرهای مختلف از دیرباز با مشکل روبه‌رو بوده است. در واقع هر مرورگر این کدها را به‌صورت مجزا تجزیه کرده و ساختار متفاوتی از وبسایت را به نمایش می‌گذارد. اگرچه امروزه اکثر مرورگرها پشتیبانی کامل خود از کدهای css را اعلام کرده‌اند، اما هنوز هم برنامه‌نویسان از این بابت نگرانی‌هایی دارند.
  • ساختار پیچیده‌ی طرحگذاری عناصر عمودی و ستون‌ها
    اگرچه اجرای هر استایل بر روی عناصر افقی وبسایت‌ها به راحتی انجام می‌شود، اما اجرای کدهای css بر روی عناصر عمودی مانند ستون‌های وبسایت کار نسبتاً سخت و زمانبری است.
  • عدم امکان انتخاب کردن گزینه‌های والد
    در سی‌اس‌اس امکان انتخاب گزینه‌های بالاتر یا اصطلاحاً گزینه‌های والد برای اجرا روی سایر عناصر وجود ندارد. یعنی برای استفاده از کدهای سی‌اس‌اس بالاتر – خارج از ساختار آبشاری – باید دوباره کدها فراخوانی شوند.

Css یک زبان متن باز (Open Sourse) است که هرکس می‌تواند بسته به دانش خود آن را ارتقا دهد. همچنین هربار نسخه جدیدتر و بهتری از آن ارائه می‌شود. بنابراین می‌توان امیدوار بود که این زبان در آینده بتواند این محدودیت‌ها را پشت سر بگذارد.

کدهای css به چه صورت‌هایی اجرا می‌شوند؟

پس از اینکه فهمدیم CSS چیست، حالا باید با شیوه اجرای آن آشنا شویم. اگرچه آشنایی با تمام خط‌کدهای سی‌اس‌اس به آموزش بیشتر نیاز دارد، اما نحوه اجرای این کدها نیز نیاز به بررسی دارد. در واقع کدهای مربوط به زبان سی‌اس‌اس به سه صورت زیر قابل نوشتن و همچنین قابل اتصال به بدنه‌ی HTML هستند:

  • اتصال درونی «Inline Style»

در این روش باید کدهای css در کنار کدهای HTML نوشته شوند که در آن همراه با کدنویسی هر عنصر در اچ‌تی‌ام‌ال، باید کدهای سی‌اس‌اس مربوط به آن عنصر نیز به صورت جداگانه نوشته شود که کاری زمانبر است و توصیه نمی‌شود (مگر در شرایط خاص).

  • اتصال داخلی «Internal Style Sheet»

در این روش تمام کدهای مربوط به زبان css به صورت جداگانه در قسمت‌های ابتدایی کدنویسی نوشته شده و نحوه اجرای آن برای هر عنصر مشخص می‌شود. آن‌گاه با نوشتن کدهای اچ‌تی‌ام‌ال، پس از گذاشتن عناصر موردنظر، کدهای سی‌اس‌اس برای آن‌ها اعمال می‌شود.

  • اتصال خارجی «External Style Sheet»

برای استفاده از اتصال خارجی باید بدانید که فرمت css چیست. فرمت فایل‌های سی‌اس‌اس «.css» است که به صورت مجزا تمام کدها در آن تعریف شده و سپس در کدهای HTML فراخوانی می‌شوند. در این روش کل کدهای سی‌اس‌اس در یک فایل جداگانه نوشته شده‌اند و تنها باید از طریق تگ <link> ‌آن‌ها را به اچ‌تی‌ام‌ال دعوت کرد.

اتصال خارجی پرکاربردترین نوع استفاده از کدهای سی‌اس‌اس است که بیشتر برنامه‌نویسان از آن کمک می‌گیرند.

سی اس اس

نتیجه‌گیری

در پاسخ به سؤال CSS چیست می‌توان گفت که سی‌اس‌اس عامل اصلی زیباسازی وبسایت‌ها و یکی از عناصر ضروری برای رابط کاربری آن‌ها است. انواع استفاده از css در صفحات تحت وب برای اجرای استایل‌های متنوع بر روی متون، عناوین، کادرها، تصاویر و …. است.

پس با پی بردن به اینکه CSS چیست و چه کارهایی از آن ساخته است، می‌توان یک صفحه وب زشت را به یک صفحه‌ی زیبا، دیدنی و کاربرپسند تبدیل کرد.

اگر در مراحل ابتدایی برنامه‌نویسی هستید، بلافاصله آموزش HTML را به اتمام برسانید تا بتوانید آموزش CSS را آغاز کنید. اچ‌تی‌ام‌ال زبان راحتی است که بسیار سریع می‌توانید ساختار آن را به خاطر بسپارید و سپس به سراغ ماجراجویی‌هایی بروید که به شما نشان دهد CSS  چیست و امکان استفاده از آن را برایتان فراهم می‌کند.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
4 1 رای
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو