فناوری Low-Code چیست؟

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

فناوری Low-Code چیست؟

فناوری low_code

شاید تا کنون این سوال برای‌تان پیش آمده باشد که فناوری Low-Code چیست؟ یا این فناوری چگونه کار می­کند؟ در طی چند سال اخیر عبارت نرم افزارهای Low code بحث محبوبی میان برنامه نویسان و توسعه دهندگان اپلیکیشن­ ها است.

حدود یک دهه قبل نرم افزارها و وب ­سایت­ ها از صفر و به صورت دستی توسعه داده می­شدند. سیستم هایی مانند Word Press و Square Space به دلیل این که نیاز به کد نویسی نداشتند و کار را بسیار ساده می­ کردند محبوبیت بالایی پیدا کردند.

این موضوع باعث شد تا نیاز به فناوری Low code در ساخت، طراحی و توسعه اپلیکیش ن­ها نیز به وجود بیاید. برخی فکر می­ کنند که هدف همه نرم افزارهای Low code این است که ساخت اپلیکشن را سریع‌تر و اتلاف وقت آن را کمتر کند؛ اما واقعیت امر این است که همه نرم‌افزارهای Low code مانند هم کار نمی­کنند و برخی تفاوت­های بنیادی را با هم دارند.

طرز کار Low Code چگونه است؟

نرم ‌افزار توسعه (Low Code) ابزارهای گرافیکی برای تهیه یک اپلیکیشن شامل ورودی­ ها و خروجی­ ها را فراهم می­سازد. این نرم‌افزار با توجه به کدهای که دارد کار را با کدهای کم یا حتی بدون نوشتن هیچ کدی توسط شما و فقط با کدهای قدیمی خود انجام می­دهد.

نرم افزارهای کد کم به جای استفاده از کتاب­خانه­ های پیچیده از الگوهای تصویری و فرم­ها و ابزارهای کشیدنی و رها کردنی استفاده می­کند، همین امر باعث سهولت استفاده از این نرم افزار شده است. درست است که هر نرم افزار با توجه به طراحی، کاربرد و تیمی که آن را توسعه داده است کاربردهای متفاوتی دارد و برای رفع نیازهای متفاوتی تهیه شده است.

اما همه پلتفرم ­ها ویژگی­ های عمومی و یکسانی دارند و اساس و پایه پلتفرم­ های Low Code به زبان برنامه نویسی نسل چهارم (۴Gl) و ابزارهای توسعه سریع برنامه بر می­گردد.

ویژگی عمومی نرم افزارهای Low Code

  • طراحی­ های رابط کاربری
  • پایگاه­ های داده
  • API ها
  • رفتاری اپلیکیشن با کلاینت

مزیت­ نرم افزارهای (Low Code)

  •  استفاده از روش توسعه Low Code باعث می­ شود که یک سازمان ابزاری برای تولید نرم‌افزارهای پیچیده و کاربردی در زمان کم به دست آورد. با استفاده از اپلیکیشن Low Code دیگر نیازی به استخدام و پرداخت هزینه به مهندسان نرم افزار نیست. همین مزیت نرم افزار Low Code موجب صرفه‌جویی در زمان به مدت فراوان می ­شود زیرا دیگر خبری از فرایند دشوار گزنیش و استخدام نیست.
  • یک طراح نرم افزار با استفاده از پلتفرم Low Code می ­تواند به صورت انفرادی نرم افزارهای پیچیده تجاری طراحی کند، بدون نیاز به صرف زمان طولانی، پرداخت هزینه برای استخدام مهندسان نرم­ افزار یا پرداخت هزینه به شرکت­ های برنامه نویسی دیگر.
  • هر فردی می ­تواند با دانش کم نرم افزاری، ایده­ های جدید را امتحان کرده یا حتی می ­توان با این نرم افزار یک محصول کامل و کاربردی ساخته و منتشر کرد.
  • مزیت بزرگ Low Code برای کسانی که توسعه اپلیکیشن علاقه‌مند هستند این است که نیاز به سطح بالایی برای یادگیری مهندسی نرم افزار ندارند حتی کسانی که سطح توانایی بالایی در عرضه یک محصول ندارند با استفاده از نرم افزار Low Code می توانند نتایج مطلوب کسب کنند.

معایب توسعه (Low code)

  • یکی از دغدغه­ ها در استفاده از Low code این است که فرد بدون پیداکردن درک عمیق از مفاهیم مهندسی یک نرم افزار طراحی کند.
  • طراحی گرافیکی یک نرم افزار با Low Code موجب می­شود که شخص برنامه نویس نتواند خطاهای نحوی تولید کند. عدم تولید خطاهای نحوی می‌تواند باعث شود که تفاوتی بین ایده خوب و بد وجود نداشته باشد.
  • محیط ­های نرم افزار (Low Code) فاقد شهود و درک از چارچوب کار هستند.
  • این امکان وجود دارد به دلیل عدم درک نرم افزار Low Code برخی از بازیابی، محاسبات و ذخیره برخی داده­ های حیاتی که بر اثر گذشت زمان از دست برود و ذخیره نشود را پشتیبانی نکند.
  • یک برنامه نویس با Low Code این فرصت را ندارد که اشتباهاتی که اغلب در دامنه‌بندی رخ می­دهد را پیدا و اصلاح کند و این موارد اغلب باعث بروز فاجعه می­شود.

برخی از نرم افزارهای (Low Code)

برخی از نرم‌ افزارهای Low Code به‌صورت موردی به شرح زیر است:

  • Microsoft Power Apps
  • Google App Maker
  • Betty Blocks
  • Mendix
  • Quick Base
  • Out Systems

سیستم­ های Low code چگونه دنیای تولید نرم افزارها را دگرگون کرده ­اند؟

اکنون چیزی حدود یک دهه از ایجاد سیستم­ های Low Code می­ گذرد. در طی این یک دهه این سیستم­ ها پیشرفت­ های فراوانی داشته‌اند و اکنون سیستم ­های no code نیز وجود دارد. تفاوت سیستم ­های Low code و no code در این است که برنامه نویسان در سیستم­ های Low code باید کمی برنامه بنویسند و بدانند و حداقل ­های برنامه نویسی را یاد بگیرند؛ اما کاربرانی که از سیستم­ های no code استفاده می­کنند نیازی به آموختن هیچ‌گونه برنامه نویسی ندارند.


همچنین بخوانید : وب سرویس چیست؟


با توجه به سرعت رشد نرم افزارهای Low Code می‌توان دنیای بدون نیاز به کد نویسی را تصور کرد. دنیایی که ساخت و طراحی اپلیکیشن نیازی به یادگیری هیچ‌گونه زبان برنامه نویسی ندارد. پیش‌بینی شرکت ­های تحقیقاتی برای سیستم­ های کد کم این است تا سه سال آینده حدود ۶۵ درصد از شرکت ­ها برای توسعه نرم افزارها از روش Low Code یا بدون کد استفاده می­کنند؛ یعنی از نرم افزارهای هوش مصنوعی برای اعتبار سنجی کد نرم افزارهای خود استفاده می­کنند.

شرکت­ ها برای رقابت در دنیای آینده باید روش توسعه نرم افزارها با استفاده از Low Code و هوش مصنوعی را بیاموزند.

آیا نرم افزارهای Low Code قابل استفاده بر روی فضاهای ابری هستند؟

مهم‌ترین ویژگی برای یک نرم افزار در کسب‌و‌کارها این است که قابلیت استفاده در فضای ابری مانند اینترنت را داشته باشد؛ زیرا امکان استفاده از فضای ابری به کاربران این امکان را می ­دهد از راه دور و هر لحظه کاربران نرم افزار به تبادل اطلاعات بپردازند.

خوشبختانه سیستم های Low Code ابتدا برای برنامه نویسی­ های تحت وب به وجود آمد در نتیجه همه پلتفرم­ های Low Code قابلیت استفاده برروی فضاهای ابری را دارا هستند.

محیط یک نرم افزار توسعه Low Code معمولی چگونه است؟

  • اغب نرم افزارهای کد کم دارای محیط visual IDE هستند. محیطی برای مدل­ های بصری و داده‌های برنامه شما این محیط همچنین محیطی است تا در صورت لزوم کد­های دستی خود را در آن وارد کنید.
  • اتصال‌دهنده به سرویس ­های مختلف: در بخش اتصال دهنده به طور خودکار ساختار داده ­ها، ذخیره­ سازی و بازیابی را انجام می­دهد.
  • مدیر چرخه عمر برنامه: این بخش دارای ابزارهای خودکار برای ساخت، اشکال زدایی، استقرار و نگهداری برنامه در دو مرحله آزمایش و تولید است.

 به ­جز موارد بالا هیچ یک از ابزارهای Low Code شبیه به هم نیست. حتی برخی از آن‌ها کاملا محدود هستند و جلوه بصری شبیه به پایگاه داده ­های قدیمی دارند. البته دلیل این امر این است که برخی از آن‌ها برروی نیازهای خاص تجاری مانند مدیریت پرونده تمرکز دارند.

باوجود همه این­ ها هنوز هم اکثر ابزارهای Low Code به کاربران تجاری و توسعه‌دهندگان اختصاص دارد.

کاربرد Low code برای کدام کسب و کارها ضروری است؟

کار ساخت یک نرم افزار کار دقیق و دشواری است. نرم افزارها مدام در حال تغییر و به‌روز شدن هستند تا قابلیت های جدیدی به آن‌ها اضافه شود. کار آپدیت و تغیر دادن یک نرم افزار کار ساده‌ایی نیست. همچنین بیشتر نرم افزارهای مشابه از یک الگو مشابه پیروی می­ کنند؛ ساخت دوباره این الگو­ها اتلاف وقت زیادی به دنبال دارد.

استفاده از Low Code این مشکلات راحل کرده است. برای تمام نرم افزارها و برنامه­ های تحت وب که مدام به آپدیت شدن نیاز دارند استفاده از Low code کار مناسب و به‌صرفه­ ای است.همچین Low Code به توسعه‌دهندگان این امکان را می­دهد که بدون خراب‌کردن چیزی آن را آپدیت کنند.

برخی از نرم افزارهای Low Code چگونه کار می­کنند؟

نرم افزار Microsaft Power Apps برای توسعه اپلیکیشن ­ها از دو روش استفاده می­کند. این نرم افزار نمونه خوبی از یک نرم افزار Low Code است زیرا امکان اتصال به هر نوع دیتا سنتر داخلی و خارجی را فراهم می­سازد.

  • روش اول Canvas Apps : در این روش توسعه‌دهندگان با طراحی UX کار خود را شروع می کنند؛ پس از آن به اضافه‌کردن منطق و داده می­پردازند.
  • روش دورم Model Driven Apps : در این روش ابتدا توسعه‌دهنده کار را با داده ­های خام شروع می­کند و رفتار اپلیکیشن را شبیه‌سازی می‌کنند. در این روش سیستم از بالا به پایین طراحی می­شود.

نرم افزار Google App Creator در برخی از این نرم افزارها نظیر Google App Creator به‌جای نوشتن کد می­ توان از کشیدن و رها ­کردن ابزارها استفاده کرد. همچنین AppCreator علاوه‌بر طراحی و ساخت اپلیکیشن به کاربران امکان استفاده از ابزارهای تحلیلی برای مدیریت نرم افزار را می ­دهند.

اما به طور کلی ابزارهای App creator برای لینک‌کردن نرم افزارهای موجود مانند اطلاعات کارمندان و اطلاعات تقویم استفاده می­شود.

lowe code

سخن پایانی

چیزی که پر واضح است این است که سیستم ­های Low Code علاوه‌بر این که برنامه نویسی برای افراد مبتدی بسیار آسان کرده‌اند، کار برنامه نویسان حرفه‌ایی را نیز بسیار ساده کرده ­اند.

شاید برای برخی این سوال پیش آمده باشد که آیا امکان دارد استفاده از این پلتفرم­ ها برنامه نویسان را تنبل کند و کد نویسی را از یاد آن­ها ببرد؟ بله شاید این حرف درست باشد، زیرا استفاده مدام از این پلتفرم ­ها و عدم استفاده از دانش باعث می­شود که به مرور زمان این دانش به فراموشی سپرده شود؛ اما استفاده درست و مناسب از این نرم افزارها و ترکیب آن با دانش کد نویسی بسیار متفاوت خواهد بود.

اگر خواهان یادگیری طرز کار با سیستم ­های Low Code هستید یکی از آن­ها را که در مقاله نام برده شده است دانلود و نصب کنید. می ­بینید که با کمی جست‌وجو در محیط این نرم افزارها با طرز کار ساده آن­ها آشنا خواهید شد.


همچنین بخوانید : نرم افزار تحت وب چیست؟


پیشنهاد ما برای افراد مبتدی در ضمینه برنامه نویسی استفاده از یکی از ساده ‌ترین نرم افزار­های Low Code یعنی Google App Creator است. دلیل پیشنهاد این نرم افزار برای افراد مبتدی در کد نویسی محیط گرافیکی و بدون نیاز به کد این نرم افزار است.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
0 0 رای ها
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو