حال و روز کسب و کارهای آنلاین با اینترنت ملی
در سال ۱۳۸۴ طرح شبکه ملی اینترنت در مجلس شورای اسلامی برای حفظ استقلال و امنیت اطلاعاتی کشور مطرح شد اما در طول زمان اجرای این طرح به کندی پیش رفت تا این که در دولت یازدهم طرح آن کامل و از آن رونمایی شد. در سال ۱۳۹۸ به منظور جایگزینی اینترنت داخلی، اینترنت جهانی برای چند روز در ایران قطع شد بهطوری که دسترسی به گوگل و موتورهای جستوجو امکانپذیر نبود و فقط میشد به سرورهای داخلی دسترسی داشت.
نبود اینترنت در همین چند روز اتفاقات و تغییرات بزرگی را در نرخ فروش و فعالیت استارتاپهای ایران که برای فروش محصولات و ارائه خدمات خود به سرورهای خارجی وابسته بودند بهوجود آورد. شاید تصور کنید قطعشدن اینترنت جهانی تنها برای استارتاپهایی که سرورهای خارجی داشتند مشکل بهوجود آورد اما باید بگوییم اینگونه نیست. در این مقاله از فراپیام قصد داریم کمی از حال و روز کسبوکارهای آنلاین با اینترنت ملی بگوییم پس همراه ما باشید.
تاثیر اینترنت ملی بر کسبوکارهای اینترنتی
در ایران کسبوکارهای اینترنتی با دو نوع سرورهای ایرانی و سرورهای خارجی فعالیت میکنند در زمانی که اینترنت جهانی و ارتباط با سرورهای خارجی قطع شد فروش استارتاپهایی که با سرورهای خارجی فعالیت میکردند هم متوقف شد.
همانطور که گفتیم ممکن است فکر کنید که قطع اینترنت فقط برای کسبوکارهایی که با سرورهای خارجی کار میکردند مشکل بهوجود آورد اما اینگونه نبود زیرا بسیاری از ابزارهایی که برای تحلیلهای آمارای بهکار میرود در از دسترس خارج شد بههمین دلیل استارتاپهایی هم که با سرور داخلی کار میکردند به مشکل خوردند.
اتفاق دیگری که برای استارتاپهای مرتبط با سرورهای داخلی بهوجود آمد این بود که گروهها و کانالهایی که در شبکههای اجتماعی مانند تلگرام و اینستاگرام تشکیل داده بودند از دسترس خارج شد به همین دلیل ارتباط آنها به شکل قابل توجهی با مشتریان خود قطع شد.
از آنجایی که بسیاری از ورودیهای کسبوکارهای آنلاین از طریق گوگل تامین میشود قطع شدن اینترنت باعث کاهش بسیار زیاد تعداد ورودیها به سایت این استارتاپها شد همچنین تبلیغاتی که برروی سایتهای دیگر داشتند هم از دست رفت. در ادامه آماری از میزان کاهش فعالیت چند استارتاپ در دوران قطعی اینترنت در اختیار شما میگذاریم.
- میزان فروش فروشگاه زنبیل ۸۹% کاهش یافته بود
- سینماهای کشور تا ۷۰% فروششان کاهش یافته بود
- تراکنشهای شرکت زرینپال از ۱۰۰هزار به ۸۰۰۰ رسیده بود
- میزان فروش استارتاپ تخفیفان تا ۹۰% کاهش یافته بود
- شرکت تپسل تا ۶۰% افت فروش داشت
اتفاقاتی که در سال ۱۳۹۸ درمورد قطع شدن اینترنت افتاد استارتاپهای مختلف را به این فکر انداخت که در کنار استفاده از سرورهای خارجی از سرورهای داخلی نیز اسفاده کنند تا اگر باز همین اتفاقی افتاد میزان فعالیت و فروششان به صفر نرسد.
از آنجایی که با قطع مجدد اینترنت شبکههای اجتماعی مانند اینستاگرام و تلگرام بهصورت کامل از دسترس خارج میشود بهتر است افرادی که از طریق این شبکهها فعالیت میکنند یک سایت فروش هم ایجاد کنند تا درصورت لزوم از سایت برای ادامه فعالیتشان استفاده کنند.
جمع بندی
قطع اینترنت و خارج شدن سرورهای خارجی صدمات زیادی به کسبوکارهای اینترنتی وارد کرد زیرا میزان فروش و ارتباط آنها با مخاطبان خود قطع شد. کسبوکارهای آنلاینی که با سرورهای داخلی فعالیت میکردند بهطور کامل متوقف نشدند اما بهدلیل کاش ورودیهای گوگل، از دسترفتن شبکههای اجتماعی و کمپینهای ارتباطی و نداشتن دسترسی به ابزارهای تحلیل آمارای نتوانستند از تمام امکانات و تواناییهای خود استفاده کنند.
در آخر باید بگوییم بهترین راه برای حفظ فعالیت کسبوکارهای آنلاین داخلی این است که علاوهبر سرورهای خارجی از سرورهای داخلی نیز استفاده کنند و اگر فقط از طریق شبکههای اجتماعی فعالیت دارند برای در امان ماندن کسبوکارشان بهتر است یک وب سایت فروش نیز ایجاد کنند.