اصول برندینگ و برندسازی چیست ؟

احسان مهدیزاده
زمان مطالعه : 12دقیقه دیدگاهها

اصول برندینگ و برندسازی چیست ؟

برندینگ

برندینگ شاخه‌ای از علم بازاریابی است. رعایت اصول برندینگ بر هرکسب‌وکاری در هر حد و اندازه‌ای بضروری است. بعید است تا کنون نام برند‌هایی مانند کوکاکولا، استارباکس، اپل و ری‌-بن به گوشتان نخورده باشد. قطعا این برند‌ها فراتر از یک نام هستند. مردم این برند‌ها را دوست دارند، به یاد می‌آوردند و آن‌ها را خریداری می‌کنند.

و رعایت اصول برندینگ اولین مرحله‌ای است که این برند‌ها در ساخت برندی موفق در نوع خود آن را پشت سرگذاشته‌اند.

صحبت در اینجا به تمامی در مورد تجربه‌ای است که برند در اختیار مشتری می‌گذارد. قیمت پایین شاید برای شما فروش زیاد به همراه بیاورد، اما سملما چیزی که خرید مجدد یک فرد از برند‌ شما را به همراه می‌آورد ساخت برندی موفق است. و کسب‌وکارهای موفق دقیقا می‌دانند که چه تجربه‌ای باید در اختیار مخاطبان و مشتری‌های خود بگذارند تا در ذهن آن‌ها تصویری ماندگار و مثبت به جای بگذارند.

کسب‌وکارها از زبانی که در وبلاگ و شبکه اجتماعی خود به کار می‌گیرند تا پالت رنگی که در بیلبوردهای خود از آن استفاده می‌کنند و موادی که در بسته‌بندی خود استفاده می‌نند و چندین مورد دیگر، همگی در کنار هم به ساخت برندی موفق کمک می‌کنند.

پس برای گسترش دادن نام برند در ذهن مخاطبان نیاز به این دارند که برند خود را در همه‌جا زنده نگه دارند. و این به تلاشی فراتر از یک برچسب و یک لوگو احتیاج دارد.

در این مقاله از فراپیام قصد داریم، ابتدا به سراغ اینکه برند و برندینگ به ترتیب به چه چیز‌هایی گفته می‌شوند برویم. سپس به بیان توضیح در مورد چند واژه تخصصی در حوزه برندینگ می‌‎رویم. و سپس آن دسته از اصول برندینگ را که برای داشتن کسب‌وکاری موفق باید رعایت کرد را برایتان توضیح می‌دهیم.

برند چیست؟

برندینگ چیست

قبل از اینکه به سراغ توضیح اینکه برندینگ چیست برویم به سراغ توضیح اینکه برند چیست رفته‌ایم. یک سوال. آیا تمام کسب‌وکارهایی که مثلا در حوزه گردشگری فعالیت می‌کنند دارای ویژگی‌های یکسان هستند؟ مگر این‌طور نیست که وقتی نام یکی از کسب‌وکارهای موفق در حوزه گردشگری به گوشتان می‌خورد آن را با ویژگی‌های آن کسب‌وکار به یاد می‌آورید؟

از لوگو و شعار گرفته تا پالت رنگ سازمانی و لحن کسب‌وکار در شبکه‌های اجتماعی و مواردی از این دست. به همین دلیل است که برای هر کسب‌وکاری مفهومی به نام برند به وجود آمده است. اگر بخواهیم برند را تعریف کنیم:

«برند به ویژگی یا مجموعه‌ای از ویژگی‌های یک کسب‌وکار مانند لوگو، پالت رنگ سازمانی، شعار تبلیغاتی، لحن در شبکه‌های اجتماعی، کاراکتر‌های برند، سفیر برند و مواردی از این دست می‌گویند. همچنین هر برند تجربه‌ای خاص در اختیار مشتری و مخاطب خود هنگامی که آن‌ها با برند ارتباط برقرار می‌کنند می‌گذارد»

برندینگ چیست؟

گفتیم که هر برند دارای ویژگی‌های خاص خود است و شما آن برند را با این ویژگی‌ها به خاطر می‌آورید. اما این ویژگی‌ها چگونه به وجود می‌آیند؟ مساله خیلی پیچیده نیست. اگر به ویژگی‌هایی که برند شما در ذهن مخاطب ایجاد می‌کند اهمیت دهید، ویژگی‌های مثبتی در ذهن مخاطب از خود به جای خواهید گذاشت. اما آیا می‌توان بدون صرف زمان بر روی این فرآیند، این ویژگی‌های مثبت را به وجود آورد؟

توسعه برند

برندی را در نظر بگیرید، که برای فروش محصولات خود تنها بر روی  قیمت فروش محصولات خود تمرکز می‌کند. این برند اهمیت زیادی به تجربه‌هایی مانند تجربه‌ای که مشتری در وبسایت او کسب می‌کند، دلیوری محصولاتش و مواردی از این دست توجهی نمی‌کند.

آیااین برند بدون رعایت اصول برندینگ و تنها با پیشنهاد قیمت مناسب می‌تواند ویژگی مثبتی از خود در ذهن مشتری به جای بگذارد؟ خیر. قیمت مناسب به تنهایی تنها می‌تواند فروش مقطعی به وجود بیاورد ولی وفاداری به برند هرگز. اما چگونه باید در ذهن مخاطب یا مشتری باقی ماند و ویژگی‌های مثبت از خود به جای گذاشت؟ با رعایت اصول درست برندینگ و طی کردن فرآیند آن به شکل صحیح. اما برندینگ چیست؟

تعریف برندینگ:

«به فرآیندی که طی آن ویژگی‌هایی خاص مانند ویژگی‌هایی که در بخش تعریف برند گفته شد به نوعی جهت‌دهی می‌شوند که در ذهن مخاطب تاثیر مثبت بگذارند، برندینگ می‌گویند.»


همچنین بخوانید : دیجیتال مارکتینگ چیست ؟


فراموش نکنید که برندینگ با قلب مشتری‌های شما در ارتباط است. و برای مشتری‌ها بسیار مهم است که برند شما چه شخصیتی از خود نشان می‌دهد. آن‌ها با تصویری که از برند شما در ذهنشان باقی می‌ماند تصمیم می‌گیرند که آیا برای بار دوم و دفعات بیشتر از شما خرید انجام دهند یا خیر.

اهمیت رعایت اصول برندینگ در چیست؟

مسلما تا کنون به طور نسبی با اهمیت رعایت اصول برندینگ آشنا شده‌اید. اما اگر به طور خاص بخواهیم در این مورد صحبت کنیم، باید بگوئیم که برند شما یکی از باارزش‌ترین سرمایه‌های شماست. برند به شما کمک می‌کند که شخصیتی خاص از خود در مقابل مشتری نشان دهید.

و از طرفی نام شما را با تصویری خاص در ذهن مخاطب به هم گره می‌زند. واضح است که هرچه شخصیتی که از خود نشان می‌دهید، دوست‌داشتنی‌تر باشد و تصویری که از خود ارائه می‌دهید تصویر روشن‌تر و تصویری باشد که با اهمیت دادن به مشتری گره خورده باشد، شما در کسب‌وکار خود موفق‌تر خواهید بود.

حتما متوجه شدید که برندینگ بر روی خرید فعال مشتری از شما نقشی حیاتی ایفا می‌کند. طبق آمار ارائه شده توسط سایت هاب‌اسپات، ۶۰ درصد از مشتری‌ها گفته‌اند که از برندی که آن را می‌شناسند و تصویر مثبتی از آن در ذهن دارند به طور فعال خرید می‌کنند. همچنین ۲۱ درصد از مشتری‌ها گفته‌اند که محصولات یک کسب‌وکار را تنها به واسطه نام آن برند از آن‌ها خریداری می‌کنند.

اهمیت دیگر برندینگ در این است که این فرآِیند مار کتینگی به کسب‌وکار شما شخصیت می‌دهد. و این شخصیت فراتر از محصول یا خدمت شما قرار می‌گیرد. و این همان چیزی است که مشتری‌ها کسب‌وکار شما را به آن نسبت می‌دهند و از طریق آن با شما ارتباط برقرار می‌کنند.

همچنین برندینگ برند شما را به‌یاد‌ماندنی می‌کند. این همان چیزی است که مشتری‌ها به وسیله آن شما را در ذهن خود از برندهای دیگر تمیز می‌دهند.

برندینگ همچنین به شما در فرآیند‌های مارکتینگی و تبلیغاتی کمک می‌کند. فرض کنید در حال اجرای کمپینی خاص باشید یا یک ویدئوی تبلیغاتی ساخته باشید. اگر مسیر برندینگ را درست طی کرده باشید، همیشه مدافعان برندی خواهید داشت که کمک به دیده شدن تبلیغات و کمپین شما می‌کنند.

و اما نکته‌ای که شاید توجه به آن کمتر باشد این است که برندینگ برای کارکنان شما غرور‌آفرینی می‌کند. مسلما  به کارکنان احساس خوبی دست خواهد داد و کارکنان قوی‌تری خواهید داشت در صورتی که محل کار آن‌ها و کمپانی که برای آن کار می‌کنند دارای شهرت باشد و تصویر خوبی از خود در ذهن مشتری‌ها به جای گذاشته باشد.

بازاریابی برند

چند واژه تخصصی در زمینه برندینگ

در این بخش قصد داریم به بیان چند واژه تخصصی بپردازیم که در حوزه برندینگ قبل از آشنایی با اصول آن باید به آن توجه کنید:

آگاهی از برند (Brand awareness)

به اینکه عموم مردم و مخاب هدف شما تا چه حد با برند شما آشنایی دارد، آگاهی از برند می‌گویند. آگاهی از برند فاکتور بسیار مهمی است. به برندهایی با آگاهی از برند بالا، برندهای «ترند» یا «محبوب» هم گفته می‌شود. چرا که مشتریان در صورتی که از وجود یک برند آگاه نباشند از آن‌ خرید نمی‌کنند.

توسعه برند (Brand Extension)

به توسعه برند در بازار به وسیله ساخت و ارائه محصول جدید یا ورود به صنعت و بازار جدید توسعه برند می‌گویند. توسعه برند به کسب‌وکارها و افراد کمک می‌کند با اهرم قرار دادن آگاهی از برند به کسب درآمد از کانال روش‌های جدید بپردازند.

هویت برند (Brand Identity)

به شخصیتی که برند شما از خود در ذهن مخاطب به جای می‌گذارد و انتظاری که مخاطب از رفتار شما در شرایط مختلف دارد، هویت برند می‌گویند. هویت برند از ارزش‌های برند شما، نحوه ارتباط برقرار کردن شما با مخاطبان و مشتریان از طریق محصول و خدمتتان و حسی که آن‌ها پس از استفاده از محصول یا خدمت شما کسب می‌کنند تشکیل شده است.

مدیریت برند (Brand Management)

مدیریت برند به فرآیند ساخت و نگه‌داری برند شما اشاره دارد. مدیریت بخش‌های حساس برند مانند راهنمای فرم، پالت رنگی و لوگو نیز بر عهده مدیریت برند است. فراموش نکنید که با برند باید مانند یک سرمایه زنده که نفس می‌کشد و زندگی می‌کند برخورد کنید و طبیعتا چنین پدیده‌ای نیاز به مدیریت دارد.

شناخت برند (Brand Recognition)

شناخت برند به نحوه شناخت مشتری از برند شما و اینکه برند شما را بدون دیدن نام کسب‌وکار و با استفاده از ویژگی‌هایی مانند لوگو، بسته‌بندی، تبلیغات و مواردی از این دست چگونه به یاد می‌آورد می‌گویند. این مفهوم با مفهوم یادآوری برند که به فرآِیند فکر کردن به برند بدون هیچ تصویر یا صدایی دست در دست هم قرار دارند.

اعتماد برند (Brand Trust)

به قدرت باوری که مردم و مشتری‌های شما به برند شما دارند، اعتماد برند می‌گویند. آِیا ما محصولات را به خوبی به مشتری دلیور می‌کنید؟ آیا تیم فروش شما و خدمات مشتریان شما به خوبی به وظایف خود عمل می‌کنند؟ تمام این‌ها در نهایت به ساخت یک برند که باه مشتری حس اعتماد بده منجر می‌شود.

ارزش برند (Brand Valuation)

ارزش برند به ارزش تبلیغاتی آن که از طریق درک، شناخت و اعتماد به برند شما کسب می‌شود می‌گویند. برندهای قدرتمندی که دارای ارزش برند بالا هستند در نهایت منجر به سرمایه‌گذاری‌ها و اعتماد خریدارا منجر می‌شود.

اصول برندینگ برای ساخت یک برند قوی

در این بخش قصد داریم به اصولی که باید برای ساخت یک برند خوب و قوی آن‌ها را رعایت کنید پرداخته‌ایم. این اصول عبارت‌اند از:

مخاطب هدف خود را مشخص کنید

برندینگ منجر به آگاهی، شناخت، اعتماد و درآمد می‌شود. اما این در نهایت درآمد توسط چه کسانی به کسب‌وکار شما هدایت می‌شود؟ بله مصرف‌کننده‌ها. اگر شما برند خود را با ذهن مصرف‌کننده‌ها تطابق نبخشید نمی‌توانید مراحلی که گفته شد را طی کنید.

قبل از اینکه به سراغ برندینگ بروید باید بدانید که برای چه کسانی می‌خواهید صحبت کنید؟ به چه کسانی می‌خواهید خدمت یا محصول خود را ارائه بدهید؟ مشتری ایده‌آل شما کیست و در مرحله اول چرا می‌خواهید این کسب‌وکار را راه‌اندازی کنید و ارزش پیشنهادی شما چیست؟ این‌ها سوالاتی هستند که پاسخ دادن به آن‌ها باید اولویت اول شما باشد. پس در مرحله اول مشتری‌های هدف خود و پرسونای خود را مشخص کنید.

بیانیه ماموریت خود را مشخص کنید

اجازه دهید به سوالی که در بخش قبل پرسیدیم بازگردیم. هدف شما از به وجود آوردن کسب‌وکارتان چیست؟ مشخص کردن پاسخ به این سوال می‌تواند بیانیه ماموریت شما را مشخص کند و به شما کمک کند، اهداف و انگیزه شما از به وجود آوردن کسب‌وکار چیست؟

بهتر است قبل از رفتن به سراغ شناساندن، ارزش دادن و اعتماد جلب کردن توسط برند به سراغ مشخص کردن اداف و چشم‌انداز خود بروید. اینگونه شما می‌توانید، در بخش‌های دیگر و طراحی ویژگی‌های برند خود مانند لوگو، لحن، تبلیغات، پالت رنگی، طراحی کاراکترها و مواردی از این دست آن اهداف و انگیزه‌ها را در کار خود بازتاب دهید. بیانیه ماموریت شما به شما کمک می‌کند که به مخاطبان بگوئید کسب‌وکار شما چرا به وجود آمده است و چرا آن‌ها باید به این کسب‌وکار اهمیت دهند.

ارزش‌ها و مزایای کسب‌وکار خود را تعریف کنید

احتمالا کسب‌وکارهای بسیاری در زمینه کاری شما در حال فعالیت هستند و شما می‌توانید به سادگی در مورد آن‌ها اطلاعات کسب کنید. اما اجازه دهید فعلا بر روی شما تمرکز کنیم. چه چیزی است که دیگران در مورد کسب‌وکار شما نمی‌توانند آن را تقلید کنند؟ بله برند شما.

به همین دلیل است ویژگی‌هایی که به برند خود می‌دهید باید خاص باشند. و این ویژگی‌ها چیزی فراتر از لوگو و پالت رنگی است؛ شما باید با خلق ارزش‌ها و مزایای خاص و متفاوت به برند خود هویت ببخشید.

سرمایه‌های بصری خود را بسازید

در این مرحله شما باید مشتری هدف خود را شناخته باشید، بیانیه ماموریت خود را مشخص کرده باشید و مزایا و ارزش‌های پیشنهادی خود را نیز تعیین کرده باشید. زمانی که مطمئن شدید این مراحل را پشت سر گذاشته‌اید نوبت به مرحله هیجان‌انگیز کار یعنی طراحی اجزای هویت بصری می‌رسد.

منظور از اجزای هویت بصری؛ لوگو، تایپوگرافیريال آیکونوگرافی، پالت رنگی و مواردی از این دست است. پس از اینکه این موارد را مشخص کردید سندی از آن‌ها درست کنید و در اختیار که قصد دارند بر روی برند شما کار کنند بگذارید تا به صورت مداوم بتوانید هویت بصری یکپارچه داشته باشید.

صدای برند خود را پیدا کنید

در این مرحله باید لحن و صدای برند خود را مشخص کنید. این لحن و صدا به چه شکلی خواهد بود اگر شما با برند خود مکالمه‌ای داشته باشید؟


همچنین بخوانید : بازاریابی b2b چیست؟


نوع ارتباط برقرار کردن با مخاطب از مراحل مهم برندینگ است. اگر مرحله اول یعنی شناخت مخاطب هدف را به خوبی پشت سر گذاشته باشید، می‌توانید در این مرحله نیز یک لحن مناسب با توجه به آن‌ها برای برند خود انتخاب کنید. توجه داشته باشید که از یک لحن مداوم و یکپارچه در شبکه‌های اجتماعی، کمپین‌های تبلیغاتی، ایمیل و بیان داستان برند خود استفاده کنید.

برند خود را به کار بگیرید

پس از اینکه پنج مرحله قبلی را پشت سر گذاشتید، به سراغ به کارگیری برند خود در بخش‌های مختلف کسب‌وکار خود بروید. توجه داشته باشید که برند خود را در هر مرحله‌ای که مشتری با کسب‌وکار ارتبا برقرار می‌کند، در معرض نمایش قرار دهید.

نتیجه‌گیری

برندینگ فراتر از لوگو، پالت رنگی، تایپوگرافی ومواردی از این دست است. برندینگ احساس و ارتباط لطیفی است که مشتری با کسب‌وکار شما برقرار می‌کند. برندهای بزرگ در کنار پرداختن به هویت بصری برند خود، به ارزش و مزایایی که برند ارائه می‌دهد نیز توجه می‌کنند و تمام این‌هاست که دست در دست هم یک برند خوب و قوی را تشکیل می‌دهند.

از اینکه تا انتهای این مقاله وبلاگی ما را همراهی کردید نهایت تشکر را دارا هستیم. لطفا با ارائه نظرات و پیشنهادات خود ما را در بهتر کردن هرچه بیشتر مقالاتمان یاری کنید.

نویسنده: احسان مهدیزاده

								
برچسب ها :
3 1 رای
رتبه
guest
0 دیدگاه ها
Inline Feedbacks
مشاهده همه دیدگاه ها
مطالب مرتبط
دانلود کاتالوگ دمو